Bianca (links), Martha (derde van links) en twee bewoners. (Foto Hanneke Hoefnagel)
Bianca (links), Martha (derde van links) en twee bewoners. (Foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

De Herbergier: warm en liefdevol thuis

Beneden-Leeuwen - Bianca Middelburg en Martha Neven runnen sinds 2015 de Herbergier in Beneden-Leeuwen. Geen horecagelegenheid maar een accommodatie waar mensen wonen met geheugenproblemen. Middelburg: "Onze gasten kunnen als gevolg van geheugenproblemen niet meer zelfstandig wonen."

Neven (54) en Middelburg (44) kennen elkaar al zo'n 22 jaar. Toen ze het idee opvatten om ooit een Herbergier te runnen, namen ze in 2012 de beslissing om een informatieavond bij te wonen.

Middelburg: 'We waren voorzichtig enthousiast. Maar hoe zou het zijn om samen te wonen, werken én leven met dementerende mensen?" Neven: "Maar we hakten de knoop door en schreven een sollicitatiebrief. Ondertussen hadden we al verschillende woningen gezien en zelfs al ergens een weekend meegedraaid. Het enige wat we niet wilden, was ons vestigen in Friesland of Limburg. Mensen met dementie gaan terug naar hun moedertaal en wij spreken geen Fries of Limburgs." Uiteindelijk namen ze in 2015 de stap: De Herbergier opende in Beneden-Leeuwen de deuren op 15 juni 2015.

Natuurlijk was dat voor beide dames een grote stap. Temeer omdat Neven voorheen nooit in de zorg had gewerkt. Ze werkte gedurende 16 jaar in verschillende supermarkten en heeft uiteindelijk 20 jaar als drogist gewerkt. Middelburg had wél een zorgachtergrond. Zij was als verpleegkundige werkzaam in een ziekenhuis, werkte in de wijkverpleging en in een Academisch Hospice Demeter.

In de 41 Herbergiers door heel Nederland wordt een warm en liefdevol thuis geboden aan groepen van zo'n 15 tot 16 mensen die 24-uurszorg nodig hebben. In de Herbergier zitten mensen met geheugenproblemen. Middelburg: "Hier kunnen mensen in een warme, respectvolle woonomgeving het leven voortzetten zoals ze dat hun hele leven al gedaan hebben. De tradities, normen en waarden die voor hen belangrijk zijn, zullen wij koesteren." Neven vult aan: "Mensen met dementie beleven het leven anders. Er is licht en pijn, vreugde en verdriet, angst en vertrouwen, verschrikkelijk en mooi. Alles is veel intenser. Door open te staan voor hen, kunnen we in contact komen met onze gasten en voelen zij zich ook gerespecteerd in eigenheid en waardigheid."

Het opmerkelijke aan het ondernemerschap van Neven en Middelburg is het personeel. Een zelfstandig team, waarvan niet iedereen een zorgachtergrond heeft. Middelburg: "De mix van mensen en achtergronden is voor ons belangrijk. Door het versterken van elkaars talent is het mogelijk om je te ontwikkelen. We houden sessies met elkaar om te sparren. Casussen worden met elkaar besproken en we wisselen van gedachten hoe om te gaan met bepaalde zaken. Het verschil maken met een reguliere instelling is voor ons belangrijk. Door uitstapjes, de individuele begeleiding en de hoeveelheid tijd die we in de mensen steken, kun je echt het verschil maken. We zijn trots op de Herbergier, de bewoners en het personeel."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten