Wethouder Bert van Swam toont het schetsontwerp. (Foto Hanneke Hoefnagel)
Wethouder Bert van Swam toont het schetsontwerp. (Foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

Oplevering IKC Beneden-Leeuwen

Beneden-Leeuwen - Het Integraal Kind Centrum (IKC) in Beneden-Leeuwen wordt donderdag 21 maart opgeleverd aan de gemeente West Maas en Waal. Daarna is de sleuteloverdracht aan Stichting SPOM en Pax Christi College en kan worden ingericht.

Het IKC is bedoeld voor kinderen van 0 tot 14 jaar. Het gaat onderdak bieden aan de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, basisscholen De Leeuwenkuil en OBS De Wijzer én de 1e en 2e klas van het Pax Christi College. "Het wordt één grote school maar de twee basisscholen blijven elk hun eigen identiteit behouden", aldus wethouder Bert van Swam. De Leeuwenkuil was toe aan een nieuw onderkomen. Het gebouw van De Wijzer functioneert naar behoren maar is te klein voor het aantal leerlingen. En het Pax Christi College had behoefte aan praktijklokalen. "Al deze behoeften en wensen samen maken het IKC compleet", aldus Van Swam: "De Leeuwenkuil wordt gesloopt. De ruimte die vrijkomt wordt deels gebruikt voor een park en deels voor een speelplein. Het gebouw van De Wijzer wordt verkocht en het Pax Christi College krijgt een praktijklokaal voor zorg en welzijn en één voor techniek. Ook het Tech-lokaal komt in het IKC. De ruimtes worden zo optimaal gebruikt."

Op het kantoor van wethouder Bert van Swam ligt een grote tekening. Het is het inrichtingsvoorstel schetsontwerp van het nieuwe Integraal Kind Centrum met bijbehorend parkje. Van Swam over het bouwproces: "Alles is heel vlot en soepel verlopen. Van zo'n proces kun je alleen maar dromen. Alles verliep volgens schema én binnen het programma. Er is een hele fijne samenwerking geweest tussen aannemer Burgland en de gemeente."

Op 21 maart wordt het pand opgeleverd en worden de sleutels overgedragen aan de scholen. "Voor de inrichting en het creëren van een eigenheid van de scholen is ongeveer anderhalve maand nodig. Zij kunnen er vanaf de meivakantie in."

"Tien jaar verder kijken kunnen we niet, maar het blijven nu twee aparte basisscholen en er verandert niets aan de schoolmethode. Het voordeel van meerdere scholen onder één dak is het samen afstemmen. Directie en personeel zitten in één kamer. Er kan veel meer samen gedaan worden en op elkaar afgestemd worden. Deze IKC in Beneden-Leeuwen is de enige in Nederland die onderwijs biedt aan kinderen van 0 tot 14 jaar en daar zijn wij oprecht trots op."

Het parkje wordt medio september/oktober opgeleverd. Het project heeft 7 miljoen euro gekost.

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten