Jezus wordt ook in de Wijchense uitvoering van De Passie aan het kruis genageld. (Foto: Twan Kersten)
Jezus wordt ook in de Wijchense uitvoering van De Passie aan het kruis genageld. (Foto: Twan Kersten) (Foto: Twan kersten)

De Passie: oud verhaal in modern jasje

Wijchen - Het lijdensverhaal van Jezus dat wordt verteld en ondersteund met moderne liedjes. Popkoor Event brengt zaterdag 13 april De Passie in de Antonius Abt kerk in Wijchen. "Destijds zag ik op televisie The Passion. Dat sprak mij enorm aan en wilde dat ook opvoeren met het popkoor. Ik stelde het idee voor en iedereen was meteen enthousiast", aldus dirigent Trees Rutten.

Popkoor Event bestaat uit 115 leden waarvan er 100 meezingen in de voorstelling De Passie. En dat voor de derde keer want eerder waren er uitvoeringen in 2016 en 2017. "Dit jaar wordt het lijdensverhaal voor de derde keer in een modern jasje gegoten. Het is een groot koor met heel veel verschillende persoonlijkheden. Dat maakt het juist leuk om hiervan dirigente te mogen zijn. Ik ken ze allemaal, ook bijna al hun eigen verhalen. Dat schept een band."

Rutten vindt de televisie-uitvoering te modern en gaf een geheel eigen draai aan De Passie: "We willen het niet te gelovig maken maar wel respect tonen voor mensen waarvoor het geloof belangrijk is. Door het verhaal van toen nu te vertellen, kunnen we er mooie items aan toevoegen waarbij geen afbreuk wordt gedaan aan het geloof."

De voorstelling wordt gezongen én gespeeld door de koorleden. Zij beginnen de voorstelling met het laatste avondmaal. Met hoofdrollen voor Jezus, Maria, Petrus en Judas. Tussen het verhaal door worden liedjes gezongen. En er wordt een link gelegd met Wijchen: "Wijchen beschouwen wij als het Jeruzalem. We gebruiken teksten uit de bijbel maar gecombineerd met moderne liedjes. Zoals 'Starway to heaven', 'Whatabout us', 'You raise me up' maar ook 'Pak maar mijn hand', 'Zo zal het zijn' en 'Wij zijn hier'. In totaal klinken er 21 liedjes om het verhaal compleet te maken. Zo ook 'Zonder jou' van Simone Kleinsma en Paul de Leeuw. Van z'n liedje heb ik wel de tekst aangepast." Natuurlijk wordt het oude verhaal gevolgd dus Petrus ontkent Jezus drie maal, Judas verraadt Jezus, misdadiger Barabas wordt vrijgelaten en Maria wordt zich bewust van het verliezen van haar zoon op een gruwelijke manier. Beelden en muziek zorgen voor één geheel. Rutten wil het verhaal niet te zwaar eindigen: "De verteller sluit het verhaal af met een paasgedachten. Er is nog altijd haat en geweld maar we willen als koor positief blijven. Door op het einde het Hallelujah te zingen, hopen we de mensen het paasgevoel mee te geven. Saamhorigheid moet de boventoon voeren. We willen niet dat mensen met een steen in de maag naar huis gaan."

De Passie, 13 april in de Antionius Abt kerk, 19.00 uur, vrij entree.

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten