Initiatiefnemers en vrijwilligers van Hand in Hand. (Foto Dick Vogelzang) 
Initiatiefnemers en vrijwilligers van Hand in Hand. (Foto Dick Vogelzang)  (Foto: )

Social club Hand in Hand in Wijchen

Wijchen - Sinds de zomer van 2018 is er een nieuw project in Wijchen. Het Syrische echtpaar Randa Alkhalide en Samer Al Mohamma is de social club Hand in Hand begonnen wat de inwoners van Wijchen en nieuwkomers bij elkaar brengt en van elkaar laat leren."Het loopt storm."

De Nederlandse taal was hen vreemd, aanspraak maken lastig en het sociale leven minimaal. Het Syrische echtpaar Samer en Randa kwam rond 2016 naar Nederland. Samen met dochter Ward probeerden ze hier een nieuw leven op te bouwen. Nadat de inburgering met succes was verlopen, was er een zwart gat. Ze misten een ontmoetingsplek voor nieuwkomers maar met ondersteuning van hun coach van Vluchtelingenwerk hebben zij stichting social club Hand In Hand opgericht.

Joost Winkel is lid van de stuurgroep en als één van de circa 40 vrijwilligers ondersteunt hij het initiatief: "Sinds zeven maanden bestaat het project Hand in Hand. Een social club waar nieuwelingen kennis maken met Nederlanders en andersom. Samer en Randa runnen het project en geven leiding aan de vrijwilligers en organiseren de activiteiten met als resultaat dat er een sterk groeiend aantal bezoekers is."

Drie dagen in de week is de social club open. Er vinden allerlei activiteiten plaats. De gratis inloopdagen op maandag, donderdag en zaterdag worden gestart met koffie en een praatje. Onder begeleiding of solo kunnen mensen zich vervolgens aansluiten bij activiteiten. Winkel: "Mensen kunnen op eigen initiatief een boek lezen maar er zijn ook georganiseerde activiteiten. Denk aan yoga, tekenen en schilderen, Nederlandse les voor nieuwkomers of Arabische les voor Nederlanders, fietsen en voetreflexmassage. Ook is er de mogelijkheid tot schaken, tafeltennis, kaarten en bordspellen. De activiteiten worden aangebonden in een gezellige huiselijke omgeving in Wijkcentrum in Wijchen Zuid."

De social club is er niet alleen voor ontspanning en gezelligheid. Er worden ook serieuzere zaken besproken. Zo wordt gezocht naar passende banen en opleidingen zodat de nieuwkomers kunnen meedraaien in de Nederlandse maatschappij. Ook is er de mogelijkheid voor vragen te stellen over geldzaken zoals uitkeringen en belastingen. Winkel: "Het is vooral een leuk en gezellige bijeenkomst, maar er moet ook ruimte zijn voor serieuze zaken. Kwaliteiten en specialiteiten worden benut want het zou jammer zijn als al dat talenten verloren zou gaan. Hetzelfde geld voor voetballers. We gaan met een groep statushouders een elftal oprichten bij SC Woezik. Ze zijn ontzettend gedreven en enthousiast."

Momenteel wonen er 450 statushouders afkomstig uit Syrië, Eritrea en Somalië in Wijchen. De groep die de social club bezoekt groeit. "Er werd rekening gehouden met honderd bezoekers per week. De realiteit is dat ruim vierhonderd mensen per week deelnemen aan activiteiten".

"Dit jaar zijn wij ook gestart, in samenwerking met het reeds vijf jaar bestaande Repaircafé Wijchen in het OZO, met ons eigen Repaircafé waar statushouders en Wijchenaren defecte apparaten repareren. Elke derde zaterdag van de maand op zaterdagochtend van 11.00 uur is iedereen welkom met defecte apparaat, computer of kleding voor een gratis reparatiepoging. Leuk en handinhandig."

handinhandwijchen.nl

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten