Jaap van der Veen. (Foto Berco Buter)
Jaap van der Veen. (Foto Berco Buter) (Foto: )

Museum Tweestromenland vecht voor behoud

Beneden-Leeuwen - Streekhistorisch Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen kampt met grote financiële problemen. Het langer openstellen van het museum bleek niet meer mogelijk. Door een creatief bestuur worden nu de handen inéén geslagen "om te redden wat er nog te redden valt."

Per 1 februari 2019 is het museum gesloten. "Het gevolg van een gemeentelijk besluit", legt vice-voorzitter Jaap van der Veen uit. Het museum kreeg niet voldoende subsidie. "We hebben een tijdje rondgekeken om te bekijken hoe we alles toch nog op de been konden houden. Het zou toch jammer zijn als het museum de deuren definitief zou moeten sluiten. In het museum ligt veel geschiedenis over onze gemeente opgeslagen. Materiaal waar nog zoveel ideeën voor zijn. In het weekend van 9 en 10 maart zijn we weer opengegaan, zij het in beperkte mate. We openen de deuren weer maar dan alleen op zaterdag en zondag. Dat willen we volhouden tot aan de zomer. Maar we moeten wel méér actie ondernemen."

Nieuwe expositie

Zo wil het museum voor de maand juni een nieuwe tentoonstelling inrichten om zo het contact met de achterban niet te verliezen. Die expositie gaat over het onderwijs in Maas en Waal.

Van der Veen: "Er wordt in Beneden-Leeuwen een nieuw gebouw voor het onderwijs gebouwd (Integraal Kind Centrum - IKC red.) en met onze tentoonstelling willen we daarop aansluiten. De laatste honderd jaar is er veel veranderd in het onderwijs en dat kunnen we laten zien aan de hand van ons materiaal. Een tentoonstelling op poten zetten kost ongeveer 7000 euro. Dat is heel veel geld en daarom willen we graag veel ruchtbaarheid geven aan dat voornemen."

Het huidige museumbestuur is relatief kort in functie. Van der Veen: "Het bestuur is vernieuwd maar helaas werden we bij ons aantreden geconfronteerd met problemen die al jarenlang opduiken. Het is jammer om op deze manier te moeten starten. Maar we willen het museum nieuw leven inblazen, we hebben een bestuur wat erin gelooft en we gaan alles op alles zetten om het museum te behouden."

Vrienden

En om dat mogelijk te maken, heeft het bestuur een nieuw plan opgezet. "In de maand april houden we een grote actie om Vrienden te werven. Bedrijven gaan we vragen om lid te worden van een businessclub. Hierdoor proberen we geld bij elkaar te sprokkelen om het begrotingsgat te dichten. Doordat de gemeenten nu maar beperkt bijspringt, is het voor ons financieel niet haalbaar om open te blijven. We zijn echter hoopvol om op deze manier te gaan ondernemen. We moeten natuurlijk nog kijken hoe het gaat lopen maar hopen in juni volledig open te gaan. De start is goed, de eerste Vrienden van het Museum hebben zich al gemeld!"

museumtweestromenland.nl/nl/vrienden-museum/

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)