Glasvezel in Rivierenland: hoe zit het nu eigenlijk?

West Maas en Waal - Regio Rivierenland gaat de samenwerking aan met Digitale Stad om een hoogwaardig glasvezelnetwerk aan te leggen in de buitengebieden van de gemeenten West Maas en Waal, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel. Een andere marktpartij heeft inmiddels flink wat verwarring veroorzaakt. Kees Zondag is wethouder in Zaltbommel en namens Regio Rivierenland verantwoordelijk voor het glasvezelproject. "Wij werken samen met Digitale Stad om snel internet te leveren aan álle inwoners van het buitengebied. Deze samenwerking is het resultaat van een intensief en nauwkeurig proces. De reden dat we met hen samenwerken is simpel: zij leggen het netwerk aan onder de voorwaarden die wij gesteld hebben voor een hoogwaardig en toekomstvast glasvezelnetwerk voor onze inwoners. Het netwerk is honderd procent open, zij heffen geen extra heffing voor woningen in het buitengebied, vragen geen aansluitkosten (indien inwoners binnen twee maanden een abonnement afsluiten) en bieden A-merken zoals KPN aan voor internet, televisie en telefonie over hun netwerk."

Naast Digitale Stad, in samenwerking met Regio Rivierenland, is er ook een andere marktpartij actief: Glasvezel Buitenaf. "Het aanbod van Glasvezel Buitenaf is niet samen met de gemeenten vormgegeven maar een geheel zelfstandig initiatief. Dit aanbod voldoet niet aan de voorwaarden die Regio Rivierenland aan het nieuwe glasvezelnetwerk stelt", laat Zondag weten. "We betreuren het dat Glasvezel Buitenaf door middel van onjuiste informatie en stemmingmakerij mensen probeert te overtuigen bijna duizend euro te laten betalen voor iets wat via hun gemeente onder betere voorwaarden op álle adressen geregeld kan worden: glasvezel!"

De bewoners van de adressen die in aanmerking komen voor aansluiting op het breedbandnetwerk ontvangen van Digitale Stad informatie over de aanleg van het netwerk en een aanbod waarop zij kunnen reageren. Zo krijgt Digitale Stad goed inzicht in de omvang van de vraag uit elke gemeente. Indien tenminste 50% van de adressen uit de vraagbundeling van Digitale Stad tekent om diensten via het netwerk af te nemen, wordt het voorstel aan de gemeenteraden voorgelegd. Geven de raden groen licht, dan kan de schop in de grond.

De vraagbundeling van Regio Rivierenland en Digitale Stad loopt tot 12 juni. Weten of u in aanmerking komt of wilt u zich aanmelden? Kijk op digitale-stad.nl/rivierenland. Meer informatie kan ook gevonden worden op breedbandrivierenland.nl.