Paul van Rossum bij de Veerdam. (Foto Bart Nijs)
Paul van Rossum bij de Veerdam. (Foto Bart Nijs)

Eerste paal voor project Veerdam

Druten - Vijf jaar geleden ontstond bij Drutenaren Rob en Peter Huisman het idee om een toeristische pleisterplaats te ontwikkelen aan de Waal in Druten. Een project goed voor de toeristen en waarvan óók het zakenleven van Druten zou profiteren. Dat was de start van project Veerdam. Maandag 15 april is de eerste paal geslagen. Wethouder André Springveld: "Dit is een enorm goede aanwinst."

Project Veerdam rust op vier pijlers: een jachthaven met 30 ligplaatsen aan steigers, camperplaatsen, een horecaboot met VVV-kantoor en fietsverhuur en het activeren van de Veerdam zelf. De ontwikkeling ligt in handen van Stichting Veerdam Exploitatie met bestuursleden Harry Jol, Arnold de Leeuw en Paul van Rossum aan het roer.

De horecaboot vormt een belangrijk onderdeel van project Veerdam. Het bijna 80 meter lange voormalige bunkerschip dat in Druten in de Waal lag, werd na meerdere aanvaringen van haar plek gehaald. De boot ligt nu in de Strang in Beneden-Leeuwen en wordt opgeknapt voor haar nieuwe bestemming. Evenals het lunchcafé van 's Heeren Loo dat onder de naam de Kaptein lunches gaat aanbieden, wordt Van Rossum een van de huurders van de boot.

"Ik ga op de boot een Bed & Breakfast beginnen, een lunchcafé en grillrestaurant Het Bunkerstation. Middels crowdfunding had ik in no time twee en een halve ton bij elkaar, zodat al mijn plannen kunnen doorgaan. De ligging aan de Waal is natuurlijk een groot pluspunt. Het centrum van Druten is dichtbij en bovendien vaart hier het pontje naar de overkant van de Waal, waar per jaar zo'n twintigduizend fietsers en wandelaars gebruik van maken. En heel leuk is ook dat mijn kinderen op de boot komen werken."

Paul's moeder komt uit bakkersfamilie De Bie uit Nijmegen, een begrip in de regio. Zijn vader komt uit een scheepsbouwfamilie in Dreumel. Niet gek dat hij bakker werd en later onder meer bij Bakker Bart als manager werkte maar nu de genen van beide families samenbrengt in zijn project de horecaboot. Alles ligt op schema om op Hemelvaartsdag 30 mei open te gaan voor het publiek. Dat weekend is ook het vierdaagse Veerdamfestival met foodtrucks en optredens van lokale bands. Het restaurant gaat in het najaar open.

"Ik heb alleen maar positiviteit ervaren tijdens dit traject, ook vanuit provincie en de gemeente Druten, die beiden meefinancierden. En het Drutense zakenleven profiteert ook, want de inrichting van de boot en de B&B wordt geheel door lokale ondernemers geleverd."

De gemeente Druten is bij monde van wethouder André Springveld zeer lovend over het project: "Dit is een enorm goede aanwinst, ook in het kader van de participatie. Het tekent de kracht van Druten. Met de nieuwe voetgangersbrug verderop wordt dit ook een prachtig wandelgebied met pleisterplaats. We trekken hiermee ook mensen die aan de andere kant van de Waal wonen. Dus ja, wij zijn hier heel blij mee!"

(Tekst: Elly Bruns)

Meer berichten