Logo maasenwaalkanter.nl


V.l.n.r. Dennis Lindeman, Thim Vernooij en  Egon van Kessel. (Foto Hanneke Hoefnagel)
V.l.n.r. Dennis Lindeman, Thim Vernooij en Egon van Kessel. (Foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

Ontmoetingen tussen burgers en veteranen

West Maas en Waal - Voor het eerst heeft dit jaar in de gemeente West Maas en Waal een Veteranendag plaats. Drie jonge veteranen sloegen de handen ineen en presenteerden onlangs Stichting Veteranen West Maas en Waal. Hun eerste wapenfeit: een Veteranendag op zaterdag 25 mei.

Veteranen. Bij veel mensen doemt dan het beeld op van oude mannen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Die hebben gevochten voor de vrijheid van Nederland. Dat beeld klopt maar veteranen zijn ook jonge mannen en vrouwen die als militair op (vredes)missie zijn geweest. De nieuwe stichting wil burgers en veteranen dichter bij elkaar brengen.

Stichtingsvoorzitter Egon van Kessel (33), penningmeester Dennis Lindeman (40) jaar en secretaris Thim Vernooij (30) kwamen elkaar bij toeval tegen. Van Kessel: "Ik woon pas een paar jaar in Dreumel en als er al wat werd georganiseerd dan was dat alleen voor de oudere veteranen. Goede initiatieven maar ze hadden onvoldoende basis waarop verder kon worden gebouwd." Daarin wilde Van Kessel verandering brengen. Hij kwam in contact met Lindeman en Vernooij en nam contact op met de gemeente. "Burgemeester Van Neerbos was enorm enthousiast en sprak zijn steun en waardering uit naar ons. Het is heel fijn om op deze manier te starten."

De drie jonge veteranen maakten plannen en formuleerden doelen. "Het doel van de stichting werd snel duidelijk: het bevorderen van de relatie tussen de veteranen onderling én de veteranen in contact brengen met de burgers in Maas en Waal. En die burgers laten weten dat er veteranen in de omgeving wonen."

"Nederland viert in 2020 de 75-jarige bevrijding maar in vele delen van de wereld is vrijheid niet vanzelfsprekend. De wereld wordt er niet veiliger op. We willen dat burgers kennis maken met de militairen die hebben gevochten voor onze vrijheid en veiligheid."

Hoe worden die doelstellingen tastbaar gemaakt? Van Kessel: "We gaan op scholen lezingen verzorgen en de leerlingen vertellen wat vrijheid is en wat dat voor hen betekent. Daarnaast gaan we in de regio paaltjes plaatsen waarop een QR-code staat. Door deze code te scannen, komen mensen erachter wat er op die plek is gebeurd. Het gebied van Maas en Waal is een frontgebied geweest en bij de paaltjes kan men het verhaal lezen dat bij het gebied hoort. En heel concreet, we willen jaarlijks een Veteranendag organiseren."

De eerste editie van die Veteranendag is 25 mei tussen 12.00 en 16.00 uur op de Wiel in Beneden-Leeuwen. Er is onder meer een hindernisbaan, legervoertuigen, klimtoren, springkussens en een prijsvraag waarbij een ballonvaart gewonnen kan worden.

In MFA D'n Hoender in Dreumel start om 20.00 uur een muzikale avond met medewerking van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Entree 10 euro. Meer info en kaarten:

veteranenwestmaasenwaal.nl

(Tekst Hanneke Hoefnagel)

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten