Hans van Leeuwen (links) en bakker Jelle Thomassen. (Foto Berco Buter)
Hans van Leeuwen (links) en bakker Jelle Thomassen. (Foto Berco Buter) (Foto: )

'Heel Lauwe Bakt'

Beneden-Leeuwen - Wie bakt de mooiste én lekkerste appeltaart? Het populaire tv-programma 'Heel Holland Bakt' inspireerde het bestuur van Ondernemingsvereniging Verrassend Leeuwen tot een geheel nieuw evenement. Thuisbakkers uit Beneden-Leeuwen én omgeving kunnen de keuken in voor 'Heel Lauwe Bakt'. Zondag 26 mei kunnen zij laten zien wie de lekkerste appeltaart en cupcakes kan bakken.

'Heel Holland Bakt' is een kijkcijferkanon van Omroep Max. Het programma komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Thuisbakkers gaan met elkaar culinair de strijd aan. In Nederland zijn reeds zes seizoenen op televisie verschenen.

In Beneden-Leeuwen zijn ze nog niet zover. Daar heeft zondag 26 mei de eerste editie plaats van 'Heel Lauwe Bakt'. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar kunnen meedoen aan de cupcake wedstrijd en volwassenen bakken appeltaarten.

Mede-initiatiefnemer Hans van Leeuwen is enthousiast: "We hebben een heuse jury bij elkaar gezocht. Adriaan van Ooijen, Bakker van Oss uit Boven-Leeuwen, Jelle Thomassen en Leon van Elk zijn ervaren bakkers. Zij vormen de deskundige jury en beoordelen de appeltaarten en cupcakes. Het gaat erom wie de mooiste én natuurlijk lekkerste appeltaart bakt. Er wordt natuurlijk geproefd maar de jury let ook op structuur, samenstelling en hoe de appeltaart is opgemaakt en gevuld. Het complete plaatje. Alles moet kloppen."

Deelnemers aan 'Heel Lauwe Bakt' staan elkaar niet te verdringen in een grote tent want de appeltaarten worden thuis gebakken en 26 mei tussen 10.00 en 11.00 uur ingeleverd bij Zaal De Twee Linden. Vanaf dat moment is het wachten op de uitslag. De kinderen brengen hun thuis zelfgemaakte cupcakes mee en gaan deze tussen 12.00 en 16.00 uur decoreren in Zaal De Twee Linden en IJssalon-lunchcafé Ohlala. Ze moeten zelf zorgen voor de producten en materialen. Daarna buigt de jury zich over hun eindresultaat.

Om mee te doen aan de wedstrijd, is het noodzakelijk om van te voren in te schrijven. Via www.verrassendleeuwen.nl kan men het inschrijfformulier downloaden. Inschrijven kan nog tot en met 18 mei.

Jurylid Jelle Thomassen: "De thuisbakker van de mooiste en lekkerste appeltaart krijgt één jaar lang gratis brood. Wij ontvangen wel graag het recept van de winnende appeltaart zodat we deze in productie kunnen nemen en een jaar lang het recept kunnen toepassen. Van elke verkochte taart gaat één euro naar een nog nader te bepalen doel."

De winnaars van de mooist en lekkerste appeltaart en cupcake worden om 16.00 uur bekendgemaakt. Daarna wacht alle ondernemers 'de zware taak' om de taarten aan te snijden en op te eten. Het is die zondag 26 mei ook koopzondag en alle winkels zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Heeft u vragen, mail naar heellauwebakt@hotmail.com.

verrassendleeuwen.nl

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten