Ien Gremmen sluit na vele tientallen jaren de deur achter zich en verlaat Buurtzorg. "Tijd voor iets anders." (Foto Hanneke Hoefnagel)
Ien Gremmen sluit na vele tientallen jaren de deur achter zich en verlaat Buurtzorg. "Tijd voor iets anders." (Foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

Afscheid nemen van mooi vak

West Maas en Waal - Ien Gremmen heeft 40 jaar in de zorg gewerkt. Donderdag 23 mei zet ze een punt achter haar lange loopbaan. Die donderdag is haar laatste werkdag die eindigt met een receptie voor diegenen die persoonlijk afscheid van haar willen nemen. "Ik heb een hele mooie tijd gehad en heb genoten van mijn mooie vak. Nu wordt het tijd voor iets anders."

Het is even rustig op het kantoor van Buurtzorg West Maas en Waal. Ien Gremmen werkt enkele cliëntendossiers bij. "Ik was zeventien jaar en zeven maanden toen ik de zorg in ging. Eigenlijk wilde ik kleuteronderwijzeres worden maar mijn vader zei 'wordt maar zuster. Je tante is dat ook geworden, een mooi vak'. Maar ik wist helemaal niet of dat wel iets voor mij was. Eigenlijk was ik best wel verdrietig maar ik moest wat."

Scholing

Ze startte daarom de opleiding verpleegkundige maar moest vanwege een beenbreuk stoppen. Alles wat ze toen aan opleidingen heeft gedaan, was kort en versneld. "Ik begon als wijkziekenverzorgende, vervolgens verpleegkundige niveau 4, verpleegkundige niveau 5, post HBO palliatieve zorg en als laatste oncologie. Middels deze opleidingen heb ik mij geschoold en dat ben ik steeds blijven doen."

In 1979 werd Ien aangenomen bij de Zorggroep Zuid Gelderland (Wit Gele Kruis). Eerst voor drie maanden en vervolgens kreeg ze een vast contract. Ze mocht 29 jaar mensen helpen en ondersteunen in de thuiszorg. Tot 2008. "In 2008 kwam ik met het idee om Buurtzorg op te zetten voor de gemeenten West Maas en Waal en Druten. Ik zag daarin een uitdaging en ging die uitdaging aan."

Hard werken

"In het begin was het lastig en ik moest er behoorlijk hard voor werken. Maar nu, elf jaar verder, kunnen we wel zeggen dat de organisatie staat en dat we met een goed functionerend team werken."

"Toen ik de zorg in ging, was ik nog jong. De eerste cliënt die bij mij overleed was 47 jaar. Dat was voor mij toen een oude cliënt. Nu ik zelf 62 jaar ben, is een cliënt van 47 jaar natuurlijk nog heel jong."

Vertrouwen

"Door de jaren heen heb ik veel meegemaakt, kennis opgedaan, het vertrouwen van veel cliënten gekregen maar in al die levensgebeurtenissen ben ik ook maar een mens. Het heeft mijn leven enorm verrijkt dat ik het vertrouwen van zoveel mensen heb gekregen in vaak hele kwetsbare periodes in hun leven. Zelfs het los moeten laten van het leven."

"Ik stop maar Buurtzorg stopt niet. Ik heb een hele mooie tijd gehad en heb genoten van mijn vak maar nu wordt het tijd voor iets anders. Nu ga ik genieten van mijn vrije tijd, samen met mijn man."

Op donderdag 23 mei is haar laatste werkdag. Iedereen die van haar persoonlijk afscheid wil nemen is welkom op de receptie op het kantoor van Buurtzorg aan de Zandstraat 71b in Beneden Leeuwen tussen 15.00 en 18.00 uur.

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten