Foto: Berco Buter

Presentatie Romeinse kano

Dreumel - Expeditie Over de Maas presenteerde zaterdag 11 mei een complete en uiterst zeldzame boomstamkano uit de Romeinse tijd. De kano werd in 2016 ontdekt door leden van de archeologische werkgroep Over de Maas in de uiterwaarden tussen Dreumel en Alphen en uiteindelijk in juni 2018 in z'n geheel gelicht en in een speciaal op maat gemaakte stalen bak geplaatst. De presentatie aan het grote publiek was in het zandwinningsproject Over de Maas aan de Maasdijk 23a in Dreumel, het gebied waar de kano is gevonden. Bezoekers konden zich ook vergapen aan andere vondsten in het archeologisch depot van Expeditie over de Maas. Of deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een rondvaart en een wandeling door het gebied.

"De kano is een prachtig bewaard gebleven, zeer bijzonder Romeins vaartuig van tien meter lang, gemaakt van een uitgeholde boomstam. Het is een unieke ontdekking voor de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Romeinen. Niet eerder werd een complete Romeinse boomstamkano van deze afmetingen en met deze details in Nederland blootgelegd. En niet eerder werd dat op deze manier door zoveel onervaren mensen op een zeer professionele manier gedaan."

De archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas is een vrijwillige werkgroep van professionele én amateurarcheologen die zorgen voor de archeologische vondsten die gedaan worden tijdens de winning van klei en zand in het gebied Over de Maas.

www.expeditie-overdemaas.nl

(Foto's Berco Buter en Roanne Frerejean)

Meer berichten