Logo maasenwaalkanter.nl


Foto: Gemeente West Maas en Waal

Opening MFA het Hanzehuys

Maasbommel - De Multifunctionele Accommodatie (MFA) het Hanzehuys in Maasbommel is zaterdag 11 mei officieel geopend. De eerste paal ging in mei 2018 de grond in. Gemeente en bestuur van het dorpshuis zijn 'tevreden en enthousiast' over het eindresultaat. Het oude dorpshuis wordt gesloopt en mogelijk wordt het terrein gebruikt voor woningbouw. De definitieve plannen daarvoor zijn nog niet rond.

Er is weken lang vergaderd over de vraag hoe het gebouw in elkaar moest komen te steken, hoe de ruimtes in te delen en in te vullen, welke lampen er moeten worden gebruikt en welke uitstraling het dorpshuis moest krijgen. "Inwoners zijn trots op Maasbommel en willen dat terugzien in het Hanzehuys. De kleinste Hanzestad van Nederland maar wel de grootste van West Maas en Waal."

De gemeente is tevreden over het resultaat. Wethouder Ton de Vree: "Er is vooraf goed nagedacht hoe de investering van 1,5 miljoen euro te gebruiken. Dat klinkt natuurlijk als heel veel geld en dat is het ook. Maar als we het bedrag delen door het aantal inwoners van Maasbommel, dan komt de investering overeen met de investeringen zoals in Boven-Leeuwen, Dreumel en Beneden-Leeuwen. De provincie springt bij met 200.000 euro subsidie voor het bevorderen van de leefbaarheid. Ook de gemeente draagt bij met 200.000 euro, afkomstig uit de algemene reserve. Verder wordt de OZB een klein beetje verhoogd."

Mike Seelen, voorzitter van het bestuur van het Hanzehuys: "De basis staat er nu. We hebben een prachtig gebouw. Een modern gebouw met stadse allure. We brengen een stukje geschiedenis terug maar zijn ook voorbereid op de toekomst. We hebben veertig jaar gebruik gemaakt van dorpshuis de Hanze, daarvoor van het Gildehuis. Nu voegen we deze twee gebouwen samen en heet het gebouw MFA Het Hanzehuys. We hopen hiervan veertig jaar gebruik te kunnen maken. We zijn trots op hoe het proces gelopen is. Iedereen is ontzettend enthousiast en we krijgen hier veel energie van."

De Vree vindt het vooral belangrijk dat de leefbaarheid in het dorp Maasbommel wordt bewaakt en vergroot. "Het is mooi om te zien hoe actief de mensen hier zijn en hoe graag zij dit huis willen. Ze zijn oprecht trots op de geschiedenis van het dorp en willen dat vooral terug laten komen. Vanuit de gemeente vinden wij het belangrijk dat de leefbaarheid zo goed mogelijk is. Het gebouw is het centraal punt van het dorp waarvan alle verenigingen en stichtingen gebruik gaan en kunnen maken. De school gaat de sportzaal gebruiken voor de gymlessen."

De gemeente wil dat alle acht kerkdorpen van West Maas en Waal beschikken over een dorpshuis zodat de leefbaarheid wordt bevorderd. In de afgelopen jaren is er hard gewerkt en zijn er nieuwe MFA's gebouwd voor Boven-Leeuwen, Dreumel, Wamel, Beneden-Leeuwen en nu voor Maasbommel. Onlangs heeft de gemeenteraad de goedkeuring gegeven voor het dorpshuis in Alphen. In Appeltern komt er een Welzijn Ontmoeting Service punt (WOS). De plannen voor Altforst staan in de kinderschoenen.

(Tekst Hanneke Hoefnagel)

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten