Vervangen kunstgrasvelden valt duurder uit

Wijchen - Wethouder Paul Loermans heeft de gemeenteraad van Wijchen laten weten dat er meer geld nodig is om de kunstgrasvelden van AWC en vv Alverna te vervangen. "Dit extra geld is nodig omdat we ander materiaal willen gebruiken dan tien jaar geleden."

De kunstgrasvelden van vv Alverna en AWC zijn na tien jaar gebruik aan vervanging toe. "Het was de bedoeling om hiervoor dezelfde soort materialen te gebruiken die we tien jaar geleden ook gebruikten. Een landelijk onderzoek van RIVM uit 2018 geeft echter aan dat een deel van het door ons gebruikte materiaal misschien de bodem en het water in de buurt vervuild heeft. Daarom hebben wij voor de zekerheid onderzoek gedaan naar de bestaande velden voordat we deze vervangen. Bij ons eigen onderzoek naar het veld bij vv Alverna hebben we een kleine vervuiling ontdekt. In het water dat van het veld komt, zit te veel zink en mineralenolie. In een stukje grond naast het veld hebben we ook zink gevonden. De hoeveelheden die we gevonden hebben, zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren maar we zijn wettelijk verplicht het schoon te maken. En dat doen we ook."

De gemeente heeft toen ook het veld van AWC onderzocht. "Het is aannemelijk dat bij AWC dezelfde vervuiling is ontstaan als bij de vv Alverna."

Wat gebeurt er nu? "Nu we dit weten, hebben we bekeken of we de kunstgrasvelden met precies dezelfde materialen als tien jaar geleden willen vervangen. Om te voorkomen dat deze vervuiling over tien jaar weer terugkomt, willen we andere korrels gebruiken. Deze zijn duurder dan de korrels die we eerder gebruikten maar het college vindt het belangrijk haar verantwoordelijkheid te nemen en vervuiling te voorkomen. Daarom stelt zij de gemeenteraad voor om extra geld uit te geven voor deze betere korrels."

Meer berichten