Logo maasenwaalkanter.nl


Jan Terlouw zal stilstaan bij onder andere de vluchtelingenproblematiek tijdens zijn lezing in de H. Antonius Abtkerk. (foto: Uitgeverij De Kring)
Jan Terlouw zal stilstaan bij onder andere de vluchtelingenproblematiek tijdens zijn lezing in de H. Antonius Abtkerk. (foto: Uitgeverij De Kring) (Foto: Uitgeverij De Kring)

Lezing Jan Terlouw in Wijchen

Wijchen - Voor de eerste keer organiseert parochie De Twaalf Apostelen een lezing in het kader van Wereldvluchtelingendag. Daarvoor zal wetenschapper, oud-politicus en schrijver Jan Terlouw naar Wijchen komen en zijn visie delen over de vluchtelingenproblematiek.

Sinds 2000 wordt jaarlijks Wereldvluchtelingendag gevierd op 20 juni. Deze herdenking is in het leven geroepen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om begrip voor vluchtelingen te creëren. Geïnteresseerden kunnen op zondag 23 juni in de H. Antonius Abtkerk luisteren naar de lezing van Jan Terlouw over dit thema.

Mondiaal karakter

De lezing belooft een breed verhaal te worden, vertelt Terlouw. "Daarbij komen ook ontwikkelingen in de wereld aan bod, zoals het klimaatprobleem en de macht van de multinationals. Daar hoort ook het vluchtelingenprobleem bij. Deze problematiek heeft een mondiaal karakter, terwijl de politiek zich vooral bezig houdt met nationale zaken en daarin ligt een groot probleem."

Om samen verder te komen, speelt vertrouwen een grote rol in de maatschappij, gaat hij verder. "Deze hele samenleving is een absolute vertrouwenssamenleving. Niks werkt als je elkaar niet vertrouwt. Van een ziekenhuisbezoek tot je geld op je bankrekening zetten. Ik denk dat als je elkaar vertrouwt, je ook de problemen beter aankunt. Ook het vluchtelingenprobleem."

Eigenaardig

Jan Terlouw is bekend als auteur van boeken als Oorlogswinter en Briefgeheim. Als voormalig Tweede Kamerlid, minister van Economische Zaken en vicepremier was hij ook een bedreven politicus. "Ik heb een eigenaardige loopbaan gehad", vertelt Terlouw. "Als onderzoeker naar kernfusie ben ik eerst begonnen in de wetenschap. Dat ik daarna politicus ben geworden kan nog wel, maar dat ik vervolgens als wiskundige ook schrijver ben geworden, is toch best eigenaardig te noemen."

Dat geeft Terlouw drie invalshoeken om de problemen in de samenleving te benaderen. "Ik kan er als wetenschapper naar kijken en weet hoe de politiek werkt. Als schrijver kan ik het publiek benaderen. Ik geloof heel erg in de kracht van het verhaal. In alle culturen heeft men altijd verhalen verteld; sagen, legendes en gelijkenissen. Ik ken dan ook geen sterker communicatiemiddel dan het verhaal."

Cultuurverschillen

De parochie werkt samen met vrijwilligers die zelf ook vluchtelingen zijn, vertelt organisator Ton van Dreumel. "Daardoor leer je ook elkaars culturen kennen en welke verschillen er zijn. We denken dan ook dat Jan Terlouw de Wijchenaren kan inspireren. Ondanks dat de bijeenkomst in de kerk plaatsvindt, is het ook interessant voor mensen die niet kerkelijk zijn en zij zijn dan ook van harte welkom."

De lezing van Jan Terlouw begint om 12.15 uur in de H. Antonius Abtkerk (Oosterweg 4). Kijk voor meer informatie op www.detwaalfapostelen.nl

(Tekst: Jimmy Israël)

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten