Logo maasenwaalkanter.nl


Ton van Balveren kijkt vanaf zijn balkon zo naar de kerk. (Foto Elly Bruns)
Ton van Balveren kijkt vanaf zijn balkon zo naar de kerk. (Foto Elly Bruns) (Foto: )

Ton van Balveren 25 jaar priester

Druten - Ton van Balveren viert zondag 23 juni zijn 25-jarig priesterjubileum met een meezingmis in de H.H. Ewaldenkerk in Druten. Aanvang 15.00 uur Aansluitend is er een receptie in de pastorie waar eenieder welkom is. "Ik ben niet somber over de ontkerkelijking. In mijn optiek blijft pastorale zorg nodig. Ik houd niet van het benauwde gevoel van vroeger. De huidige kerk moet zich aanpassen naar de huidige tijd."

Van Balveren is in 1948 geboren aan de Kattenburg in Druten in het achterste gedeelte van het pand dat later de DA drogisterij zou worden. Als klein kind speelde hij vaak op plekjes richting de Waal, zo ongeveer waar hij nu woont, in een mooi appartement aan de Horst. Daar heeft hij uitzicht over de Waal maar ook op het centrum van Druten, inclusief de kerk. "Dit moest zo zijn", zegt Ton, "de cirkel is rond nu ik weer terug ben op mijn geboortegrond."

Kruipengeltje

Zijn vader was koster en daardoor kwam Van Balveren als kind al vaak in de kerk. "Ik heb altijd geweten dat ik priester wilde worden. Mijn carrière in de kerk begon als kruipengeltje. Dan mocht je kaarsjes dragen en je moest goed naar de grote misdienaars kijken want het was de opstap naar het misdienaarschap." Hij ging daarom naar het seminarie in Megen. "Maar ik was nog jong. Het was te veel en te snel, dus daarmee ben ik gestopt." Er volgde een opleiding in de psychiatrie en een carrière als verpleegkundige en leidinggevende in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Op zijn veertigste begon niet de traditionele midlifecrisis maar borrelde wel steeds het oude verlangen op waarvan hij zich afvraagt of het wel ooit weg is geweest. Hij meldde zich bij de priesteropleiding waar bisschop Ernst het mogelijk had gemaakt voor de werkende man om een opleiding tot priester te volgen. "Een van de mooiste momenten in mijn leven was toen ik in 1994 door bisschop Ernst tot priester werd gewijd."

Boodschap: liefde

"Hierna begon mijn pastorale werk in verschillende parochies in Brabant. Werken aan mensen met mensen was en is daarbij nog steeds mijn uitgangspunt. Ik ben me er nog steeds van bewust dat ik een opdracht heb: de boodschap van Jezus van Nazareth uitdragen die in één woord is samen te vatten: liefde. De mens tegenover mij bepaalt mijn handelen. Dat wat in de kerk gezegd en gezongen wordt moet ook buiten de kerk uitgedragen worden."

Van Balveren werkt nu nog in de weekenden in parochies in het gebied van Druten tot en met Heumen. "Dat is genoeg. Tot voor kort altijd hard gewerkt en gestudeerd en nu wat vrije tijd." Op de vraag wat hij met die tijd doet zegt hij: "Ik lees veel en kijk graag TV. Ik volg nu de Nederlandse voetbaldames op het WK en ik heb dit jaar ook bijzonder genoten van Ajax. Daarnaast kijk ik graag naar informatieve programma's zoals Een vandaag en Pauw, want ik wil nog steeds wijzer maar daarnaast ook geamuseerd worden."

(Tekst: Elly Bruns)