Logo maasenwaalkanter.nl


Eddy Pas gooit geconcentreerd de sjoelstenen. (Foto Berco Buter)
Eddy Pas gooit geconcentreerd de sjoelstenen. (Foto Berco Buter) (Foto: )

Sjoelers vechten tegen stoffig imago

Beneden-Leeuwen - Tim van Sommeren uit Beneden-Leeuwen mag zich sinds kort wereldkampioen noemen. Welke sport hij beoefent? Het antwoord is sjoelen. "Al jaren loopt Nederland voorop in de ontwikkeling van de sjoelsport en behoort tot één van de grootste landen ter wereld. Duitsland is op de grote internationale toernooien een geduchte concurrent", weet clubgenoot Eddy Pas.

Eddy Pas (57) is actief lid van de Eerste Maas en Waalse Sjoelvereniging (E.M.W.S.V.) uit Beneden-Leeuwen. Nederland telt zo'n 50 tot 60 sjoelverenigingen. De vereniging in Beneden-Leeuwen is niet de grootste van Nederland maar wel één van de sterkste met wereldkampioen Tim van Sommeren, Nederlands kampioen Henk van de Ree Dolaard en Ronald Polman die zich kampioen van de bekerwedstrijd 2018 en 2019 mag noemen.

Pas sjoelt al 40 jaar op hoog landelijk én wereldniveau. Hij vertelt vol passie over zijn sport. "Sjoelen is een van de bekendste sporten in Nederland. Laagdrempelig en volgens mij de meest toegankelijke sport die er is. Iedereen heeft het ook wel eens gedaan: op de camping, tijdens de kerst of op een regenachtige dag. En iedereen kan het. Ik ben zelf geboren met een spasme en zit nu ruim 25 jaar in een rolstoel. Valide sporten zaten er voor mij niet in. Vanaf mijn jeugdjaren ben in aan het sjoelen geslagen en tot de dag van vandaag zie ik nog steeds de uitdaging."

Eén van de outsiders is Stefan Kiewiet (16). "Hij presteert echt geweldig. Zijn sjoelwedstrijden hebben de sfeer van een dartwedstrijd. Het is altijd ontzettend spannend. Zo stond Stefan al eens in de finale tegen Siem Oostenbrink. Siem is meervoudig Nederlands kampioen én wereldkampioen. De twee beste sjoelers ter wereld moesten het tegen elkaar opnemen. Hoe spannend wil je het hebben...?"

Amateursport

Sjoelen is een amateursport. "Alles moet zelf bekostigd worden en er zijn geen sponsoren. De prijzen die de wereldkampioen mee naar huis mag nemen zijn de eer en een bos bloemen. Helaas is het imago stoffig en oubollig. We vechten al heel wat jaren tegen dat imago. Er zijn veel vooroordelen maar we laten de sport zien zoals het is: om een goede sjoeler te worden is veel concentratie nodig en een perfecte hand-oog coördinatie. Een goede lichamelijke conditie is niet noodzakelijk en op latere leeftijd kan men nog steeds een goede prestatie leveren. En ook minder-validen zijn meer dan welkom"

De sjoelsport is met name in landen als Duitsland, Frankrijk, Zweden, Amerika en Zuid Korea volop in ontwikkeling: "Zuid Korea is nog niet zo lang bezig met deze sport maar daar is sjoelen zeer populair. In Nederland zijn 2500 sporters aangesloten bij de bond, in Zuid Korea al 70.000. Daar beginnen ze al op de basisscholen met sjoelen om het tellen van punten aan te leren."

sjoeleninleeuwen.nl

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Nieuwsoverzicht

Meer berichten