Koen Logtens en Moris Broekhoff proosten op de opening van de Cultuurtuin Wijchen. (Foto: Corine van Dijk)
Koen Logtens en Moris Broekhoff proosten op de opening van de Cultuurtuin Wijchen. (Foto: Corine van Dijk) (Foto: Corine van Dijk)

Opening Wijchense Cultuurtuin

Wijchen - "Ja hallo, hier zijn wij dan, Koen en Moris. Wij hebben een prangende vraag aan jou, René." Zo begon eind vorig jaar een filmpje van Koen Logtens van Theaterschool Hakoena en Moris Broekhoff van Moris Graffiti. René is de Wijchense hovenier René Schraven en de heren hadden zijn hulp nodig bij een plan "waarvan we bij God niet weten hoe we dit moeten aanpakken". De rest is geschiedenis. Onlangs is de Cultuurtuin Wijchen geopend.

"Een verbindend cultuurplein waar meerdere Wijchense organisaties gebruik van kunnen maken, dat hadden we voor ogen", aldus Koen Logtens. Een plek hadden ze al: de binnenplaats bij theater 't Mozaïek, het gebouw waar ze allebei hun bedrijf runnen. Moris maakte er tijdens zijn graffitiworkshops al wel eens gebruik van, "maar het was een troosteloos pleintje. Het had iets treurigs, met die oude vervallen zandbak van de school die hier ooit stond."

Inmiddels is de zandbak onherkenbaar veranderd in een overdekt podium, er staan vrolijke graffiti schuttingen en de zitbankjes in de tuin doen ook dienst als insectenhotel. "Allemaal gerecycled materiaal", aldus René Schraven, "van de tegels, tot het houtwerk en de schutting, alleen het paviljoen is nieuw".

"En dat allemaal zonder hulp en zonder een cent van de gemeente", vult burgemeester Hans Verheijen aan. Hij verrichtte de opening van de Cultuurtuin. ''We hebben hier als gemeente niks aan hoeven doen, het zijn de vrijwilligers die het voor elkaar hebben gekregen!"

Hoe het begon

Die vrijwilligers weten nog precies hoe het begon. Ze meldden zich aan nadat Astrid Schraven het ludieke filmpje op Facebook plaatste en er een hulpvraag voor alle Wijchenaren van maakte. "Eigenlijk heel simpel, wie doet er mee? En toen ging het snel!". Er haakten vrijwilligers en sponsoren aan en op zaterdag 2 februari – uitgerekend één van de koudste dagen van afgelopen winter - ging de eerste schop de grond in. Nou ja schop, "de grond was zó hard, we hadden een cirkelzaag nodig om er in te komen." Er volgde een periode van hard werken, veel plezier en veel overleg in de groepsapp. "Ik zal blij zijn als ik na vanavond die chat kan verlaten" grapt één van de vrijwilligers.

"Voor mij is dit echt een droom die verwezenlijkt is", aldus Moris Broekhoff. "We wilden het terrein iets leuker inrichten en als je dan ziet hoe het geworden is". Koen: "Dat één filmpje zoiets teweeg kan brengen. Deze plek is van iedereen!"

Toch is de tuin niet zomaar vrijelijk te bezoeken. De Cultuurtuin Wijchen is bedoeld voor culturele activiteiten, "maar da's heel breed. Wie belangstelling heeft kan het beste contact opnemen met 't Mozaïek.", aldus Moris. "Zo staan de mensen van Stichting De Driestroom, die hier het lunchcafé runnen, al te trappelen. Wie weet wat er nog meer volgt!"

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten