Rinie Verwaaijen (70) maakt zich op voor zijn 40e Vierdaagse. (Foto Elly Bruns)
Rinie Verwaaijen (70) maakt zich op voor zijn 40e Vierdaagse. (Foto Elly Bruns) (Foto: )

Vierdaagseloper: 'Een week vakantie'

Horssen - Dit jaar loopt Rinie Verwaaijen uit Horssen voor de 39e keer de Vierdaagse in Nijmegen. En hij heeft er nog lang niet genoeg van. "Eigenlijk is het de veertigste keer maar in 2006 werd de Vierdaagse na één dag afgeblazen vanwege de enorme hitte die week. En bijna altijd ben ik jarig tijdens de Vierdaagse. Dit jaar word ik 71 jaar."

Rinie heeft het geluk dat hij na de eerste jaren nooit meer blaren heeft gelopen en daarom zou je hem eigenlijk een natuurtalent kunnen noemen. Volgens hem zit het ook in de genen. Rinie: "Ik loop ontzettend makkelijk, heb geen grammetje te veel vet en het kost me geen enkele moeite. Mijn vier zussen lopen ook al een aantal jaren de Vierdaagse."

Doordat Rinie een goed gestel heeft, voelt het voor hem ook als een week vakantie en geniet hij van begin tot eind. "Vroeger ging ik op de brommer naar Nijmegen. Nu fiets ik van Horssen naar Druten en pak daar om half vier in de nacht de bus naar Nijmegen. Daarbij maak ik gebruik van de zogenaamde 'Blarenpas'. Die is tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar en alleen bestemd voor de vroege lopers."

Rinie heeft drie paar sokken die zijn schoonmoeder jaren terug voor hem gebreid heeft. Voor de vierde wandeldag gebruikt hij het gewassen exemplaar van de eerste dag. "Die sokken gebruik ik de rest van het jaar niet zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Hetzelfde geldt voor mijn schoenen, die gebruik ik alleen voor de Vierdaagse. Verder draag ik normale kleding, niets bijzonders dus."

Rinie: "ik neem ook geen eten en drinken mee van thuis. Ik vind het leuk om onderweg wat drinken en een lekker broodje te kopen. Daar heb ik ook plezier van. Ik bepaal mijn eigen tempo en loop dan ook het liefst alleen in de grote massa." Wel wil hij vasthouden aan de traditie om in Milsbeek een korte pauze te houden bij kennissen van hem die voorheen in Horssen woonden. "Daar loop ik als het nodig is graag een kilometer voor om."

Stevige maaltijd

Henny is de vrouw van Rinie en gaat vrijwel elke dag naar de wandeltocht waar ze Rinie opwacht. Ze fietst daarvoor naar Lent, naar Beuningen en naar Nijmegen waar ze Rinie vrijdags met een bos gladiolen uit eigen tuin opwacht in de buurt van Heumensoord. Henny: "En ik zorg ervoor dat Rinie 's avonds een stevige maaltijd krijgt. En bovendien breng ik in die week de folders en krantjes rond in ons dorp, iets wat Rinie al ruim 55 jaar doet."

Rinie vertelt volop verhalen over zijn belevenissen tijdens de Vierdaagseweek. Maar het leukste vind hijzelf toch wel het volgende voorval: "ik was op een dag de eindstreep over en ging gewoon even op de grond zitten. Komt er een verpleegkundige naar me toe die zegt: 'Ge bent zeker niet goed?' 'Jawel hoor', antwoordde ik, 'mij mankeert helemaal niks'. Waarop de verpleegkundige zei: 'nou, als iedereen zo was als jij dan hadden we hier helemaal niks te doen…'"

(Tekst: Elly Bruns)

Meer berichten