Logo maasenwaalkanter.nl


Naast chefkok en Drutens gemeenteraadslid is Haci Murat Aslan ook vice-voorzitter van de Nederlandse fanclub van Besiktas. (Foto Elly Bruns)
Naast chefkok en Drutens gemeenteraadslid is Haci Murat Aslan ook vice-voorzitter van de Nederlandse fanclub van Besiktas. (Foto Elly Bruns) (Foto: )

Drutens raadslid fan van Turkse voetbalclub

Druten - In veel landen is het vrouwenvoetbal in opkomst. In Nederland werden de vrouwen van FC Twente dit jaar kampioen en in Turkije Besiktas uit Istanboel. Die twee clubs ontmoeten elkaar in augustus in het kader van de Champions League. Vice-voorzitter van de Nederlandse fanclub van Besiktas woont in Druten: chefkok en gemeenteraadslid Haci Murat Aslan (37): "Besiktas is de arbeidersclub uit Istanboel, net zoals Feijenoord dat is in Nederland en Liverpool in Engeland."

Haci is geboren op het platteland in het midden van Turkije en kwam op 6-jarige leeftijd naar Nederland waar zijn vader als gastarbeider werkte in de betonindustrie in Druten. Aangezien zijn vader toen ook al fan was van Besiktas, gingen ze samen zoveel mogelijk naar wedstrijden wanneer hun club in de buurt speelde.

Stemrecht

Haci werd op een of andere manier opgemerkt en werd vanuit de club in Istanboel gevraagd vice-voorzitter van de fanclub in Nederland te worden. Haci: "En aangezien de voorzitter zijn taken vaak niet kan uitvoeren, doe ik die erbij." Wat houden die taken in? "Dat is heel divers, ik onderhoud de contacten met de club in Turkije, zorg voor tickets voor de leden van de fanclub (ruim 300 momenteel), ik regel vervoer voor de fans per bus of vliegtuig naar een wedstrijd en ontvang de spelers van Besiktas op het vliegveld. Ook heb ik stemrecht bij de Algemene Ledenraad van Besiktas waardoor ik nogal eens naar Istanboel vlieg." Het vrouwenvoetbal van Besiktas bestaat sinds 1994 en het is in augustus voor het eerst dat ze in Nederland spelen. Haci is nu bezig een goed hotel te regelen waar de speelsters een paar dagen kunnen verblijven.

Turkse vlag in logo

Besiktas begon ooit als gymnastiekvereniging. Toen het voetbal er in 1910 bij kwam, werd het de eerste officieel geregistreerde sportclub in Turkije. Én Besiktas is de enige voetbalclub in Turkije die toestemming heeft de Turkse vlag in het logo te hebben. De meeste leden van de fanclub, die opgericht werd in 2007, zijn van Turkse komaf en als fanclub hebben ze een goede naam. Haci: "We zijn door de club Besiktas al drie keer onderscheiden als beste fanclub in Europa."

Goede doelen

"Maar we doen meer dan alleen wedstrijden bezoeken. Elke paar jaar houden we onder de fans een inzamelingsactie voor een goed doel. Zo hebben we arme kinderen in het zuidoosten en noordoosten van Turkije een pakket schoolartikelen - gekocht in de fanstore van Besiktas - kunnen doneren. En een keer een rugzakje met sportschoenen met het logo van Besiktas er op."

"De komende inzameling is voor een aan te planten bos in Turkije met 15.000 bomen teneinde de CO2 uitstoot te compenseren. Dat bos wordt omheind met een duidelijke verwijzing erbij dat de fans van Besiktas uit Nederland dit bos mogelijk hebben gemaakt", weet Haci.

(Tekst: Elly Bruns)

Meer berichten