Logo maasenwaalkanter.nl


Paul en Gina Nijtmans bij de aanhanger vol spullen voor Roemenië. (Foto Elly Bruns)
Paul en Gina Nijtmans bij de aanhanger vol spullen voor Roemenië. (Foto Elly Bruns) (Foto: )

Spullen verzamelen voor Roemenië

Maas en Waal - De aanhanger, een deel van de garage, een loods én de schuur van zijn moeder staan vol. Paul Nijtmans, geboren Dreumelnaar, verzamelt klein huisraad voor zijn schoonmoeder in Roemenië die daar een kringloopwinkel runt. "De verzamelde spulletjes nemen nu zoveel ruimte in beslag dat mijn eigenlijke werk in het gedrang komt." Paul verzorgt decoratiepakketten voor themafeesten en heeft daar zijn bus voor nodig. "Ik heb behoefte aan meer ruimte of ik moet vaker naar Roemenië rijden."

Vrijwel alle vakanties gaan - met een volgeladen bus en aanhanger - naar Brebu in Roemenië, een reis van 2150 kilometer, wat betekent zo'n 25 tot 35 uur rijden. Paul heeft zijn Roemeense vrouw Gina 12,5 jaar geleden leren kennen. Zij komt uit Brebu, 90 kilometer noordelijk van Boekarest. In dat dorp zijn ze een huis aan het bouwen omdat ze op termijn willen emigreren. Dat had ook nu al kunnen zijn, ware het niet dat ze voor hun dochter Emma van tien het moeilijke besluit hebben genomen nog een aantal jaren hier te blijven. Aan dat nieuwe huis in Brebu zit een dichtgetimmerde carport en schuur die gebruikt worden voor de kringloopwinkel van Gina's moeder.
De Roemenen zijn dol op de spulletjes uit Nederland. Gina: "In Roemenië kennen we geen kringloopwinkels. Wij worden grootgebracht met het idee dat áls je wat koopt, je kwaliteit moet kopen, dus goedkoop is duurkoop. Gekochte huisraad is vaak van eiken en gaat een leven lang mee. Dus de mensen wisselen bijna nooit van meubels. Wel vinden kleine eiken meubels gretig aftrek in de winkel. Het meest gevraagd is servies, bestek, huishoudelijke apparaten zoals koffiezetters, waterkokers, magnetron, mixers en witgoed. Ook klein huisraad, zoals lampen en decoratieve objecten, zoals kaarsjes, een vaasje met kunstbloemen of een leuk doosje of beeldje. De mensen daar kopen die kleinere dingen voor zichzelf of om cadeau te geven."

Hulp gevraagd

Paul: "De kringloopwinkels in Nederland zijn deels al behoorlijk commercieel geworden en nemen lang niet alles meer mee wat ze aangeboden krijgen. Dan word ik nogal eens gebeld om huisraad op te halen. Dat doe ik kosteloos. Maar voor mij is het wel een voorwaarde dat ik het moet kunnen tillen, dus geen grote kasten of bedden die niet uit elkaar kunnen. Ik neem dus niet alles mee wat me aangeboden wordt. En het aanbod is soms groter dan wat mijn vervoer of opslag aankan, dus het kan goed zijn dat ik een keer 'nee' moet verkopen. Ik zou heel blij zijn wanneer iemand in of in de omgeving van Dreumel opslagruimte van zo'n 50 vierkante ter beschikking zou stellen. Of stel, er rijdt een bedrijf of particulier naar Brebu of omgeving die een deel van de verzamelde spullen naar mijn schoonmoeder wil brengen. Dat zou fantastisch zijn."

Contact leggen met Paul en Gina Nijtmans kan via kringlooproemenie@hotmail.com of tel. 06-18948437.

(Tekst: Elly Bruns)

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten