Logo maasenwaalkanter.nl


Wethouder Ton de Vree, Roland Pechtold van GroenLeven en een aantal omwonenden op de locatie van het zonnepark. (Foto: Reinier Jansen)
Wethouder Ton de Vree, Roland Pechtold van GroenLeven en een aantal omwonenden op de locatie van het zonnepark. (Foto: Reinier Jansen) (Foto: )

Zonneparken in Beneden-Leeuwen

Beneden-Leeuwen -Eind juni is de eerste paal de grond ingedraaid voor de zonneparken in Beneden-Leeuwen. En dat gebeurde bij hoge temperaturen en veel zon, niet onbelangrijk voor een zonnepark. Wethouder Ton de Vree van de gemeente West Maas en Waal is enorm blij: "Als gemeente willen we stappen maken richting duurzaamheid en groen. Door zonneparken te realiseren, laten we de burgers zien dat we de daad bij het woord voegen." Het is de bedoeling dat zo'n 3000 huishoudens middels de zonneparken worden voorzien van groene stroom. De twee zonneparken beslaan acht hectares waarop in totaal ruim 21.000 panelen worden geplaatst.

De Vree: "Nadat we eerder drie gemeentelijke gebouwen hebben voorzien van zonnepanelen, zijn we nu zover dat er in de gemeente twee zonneparken aangelegd worden. Dat is fantastisch!" Beide zonneparken worden in een paar maanden tijd gerealiseerd. Deze zomer nog kan met de panelen groene stroom worden opgewekt.

Burgerparticipatie

De grond wordt door de gemeente West Maas en Waal beschikbaar gesteld (verpacht) aan het Friese bedrijf GroenLeven. De Vree: "Wij beslissen verder niet hoe het park eruit gaat zien en hoe de invulling wordt. Zij dragen de risico en de winst. De eerste gesprekken vonden al plaats in 2014. Uiteindelijk hebben we een locatie in beeld gebracht maar al snel waren het bedrijf en ook de gemeente geïnteresseerd in twee locaties. Bij al die plannen zijn ook de bewoners betrokken. We vinden burgerparticipatie belangrijk en daarom hebben we informatieavonden georganiseerd om de burgers op de hoogte te brengen. Dit is een soepel en goed proces geweest."

Wel is al duidelijk dat beide parken landschappelijk worden ingepast, wat betekent dat er een groenstrook omheen komt. "Dit is goed voor de biodiversiteit en het groen", meent de gemeente. De panelen worden geplaatst op lage staanders, ongeveer één meter van de grond. Tussen de rijen door worden looppaden gerealiseerd, ingezaaid met gras.

Goede samenwerking

Maarten de Groot van Groenleven: "De gemeente en wij hebben zeer fijn samengewerkt en dat resulteert in de aanleg van twee zonneparken. Eén park komt te liggen tussen de N322 en de Van Heemstraweg. Het andere park tussen dezelfde wegen aan het Zijveld. De parken worden binnen drie maanden opgeleverd en gaan dan al stroom opwekken. Voor zover we nu kunnen overzien, zijn er in de gemeente geen mogelijkheden om elders nóg een park aan te leggen."

De twee zonneparken kunnen ongeveer 3000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Dit betreft bijna de helft van het totaal aantal huishoudens in de gemeente West Maas en Waal. Door beide parken wordt ongeveer 7.7 megawatt stroom geproduceerd.

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)