Logo maasenwaalkanter.nl


Vlnr Renate van Aanholt, Marloes van den Berg, Ivonne Reijers en Helma de Haardt. (Foto Hanneke Hoefnagel)
Vlnr Renate van Aanholt, Marloes van den Berg, Ivonne Reijers en Helma de Haardt. (Foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

Twee onderwijsvisies onder één dak

Beneden-Leeuwen - Het nieuwe Kind Centrum in Beneden-Leeuwen is sinds de meivakantie in gebruik. Het biedt onderdak aan de twee basisscholen van Beneden-Leeuwen - De Wijzer en De Leeuwenkuil. "We zijn één team en dragen beiden zorg voor het kind. Al is de invulling daarvan per school verschillend", weet Helma de Haardt, directrice van De Wijzer.

In de meivakantie hebben tal van mensen vele uren werk verzet om alles in orde te maken zodat de kinderen na die vakantie direct van start konden. Nu is de zomervakantie aangebroken. Hoe is het die eerste weken gegaan?

Een week geleden: woenscholen zijn uit en leraren zijn nog druk in de weer. Vlak voor de zomervakantie moeten nog tal van zaken worden afgerond en gesprekken worden gevoerd met kinderen en ouders. Wat vinden de leraren van de veranderingen?

Transparant

Renate van Aanholt, leraar van de Leeuwenkuil: "Het is allemaal nog nieuw maar beide scholen doen nu al meer samen. De lokalen zijn transparant en dat is heel prettig. Door de ruimte merk je dat leraren en leerlingen elkaar meer zien. Leraren kunnen zo sneller met elkaar sparren en de leraren kunnen leerlingen beter in de gaten houden. In de verschillende werkruimtes komen leerlingen samen en dat is een prettige manier van werken."

Twee visies

Marloes van den Berg en Ivonne Reijers zijn leraren van de Wijzer. Reijers: "Het zijn twee scholen met twee verschillende onderwijsvisies. Omdat we de teamkamer met elkaar delen, wordt daar over veel meer dan alleen onderwijs gesproken. Het is gemengd maar alles verloopt soepel. Leraren van beide scholen zoeken elkaar op." Van den Berg: "Er is destijds heel specifiek gekozen voor twee soorten onderwijs onder één dak. Twee scholen met twee verschillende visies en twee soorten inrichtingen. Een groot verschil met het oude gebouw is dat we nu veel meer vierkante meters hebben. In het oude gebouw was er veel te weinig ruimte en nu kunnen we de leerlingen méér bieden. Het plaatje is nu compleet. Onze visie op onderwijs gekoppeld aan een geschikt gebouw. Dat is geweldig."

Geen strijd

Helma de Haardt, directrice van De Wijzer over het Kind Centrum: "Het totale plaatje klopt. Zeven jaar geleden werd ik aangesteld als directrice van een school met honderd leerlingen. Ik kreeg de opdracht om te zorgen dat De Wijzer bestaansrecht zou houden. Dat is gelukt doordat er voor een andere manier van onderwijs is gekozen. Niet een betere vorm maar een andere vorm. Ouders kunnen kiezen wat het beste bij hun kind past. Er moet geen strijd zijn welke school beter is. Het bewust kunnen kiezen voor een bepaald onderwijsconcept past in deze tijd. Hier voel ik me niet alleen verantwoordelijk voor De Wijzer maar voor het hele kindcentrum. We zijn één team en dragen allen zorg voor het kind."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten