Logo maasenwaalkanter.nl


Vrijwilliger Tonnie Gesthuizen was een regelmatige bezoeker van de Sint Victorkerk in Batenburg (foto: Jimmy Israël)
Vrijwilliger Tonnie Gesthuizen was een regelmatige bezoeker van de Sint Victorkerk in Batenburg (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

Sluiting Sint-Victorkerk Batenburg

Batenburg - Kandelaars, relikwieën, een wierookvat, kelken, een prachtige monstrans en nog meer diverse paramenten. Nog één keer kunnen de parochianen en geïnteresseerden de kostbaarheden van de Sint-Victorkerk bekijken.

Veel bekijks tijdens de tentoonstelling van de kostbaarheden van de Victorkerk op 13 juli. Een afscheid, want één dag later vindt de ontheiliging plaats. Daarmee komt een einde aan de kerkelijke functie van de Victorkerk en krijgt deze een woonbestemming. "Toen bekend werd dat de kerk verkocht zou worden, bedachten we hoe we verder moesten", vertelt vrijwilliger Tonnie Gesthuizen. "Het idee van een expositie kwam spontaan. Achterin de opslagruimte van de kerk in een kluis ontdekten wij mooie stukken. Vanaf 1 augustus is er om de veertien dagen een dienst in de Kleine Victorkerk en een gedeelte van deze kostbaarheden zal meeverhuizen."

Bijzonder glas

Ook bijzonder zijn de kleurrijke ramen van de Victorkerk. Deze zijn gemaakt door glazenier Willem Mengelberg. "Rond 1960 werd er een enorme versobering doorgevoerd en zag de kerk er van binnen grijs uit. Vele versieringen zijn destijds verdwenen. Per toeval werden in de kelder van de kerk de gebrandschilderde ramen ontdekt, die we vandaag de dag in het achterste gedeelte van de kerk kunnen zien. Ze waren wel in slechte staat en moesten gerenoveerd worden. In 2010 zijn ze teruggeplaatst. Hierin is de geschiedenis van de kerk goed te zien. De welgestelde familie Steeg financierde de bouw van de kerk en onderin de glas-in-loodramen zijn dan ook hun kinderen afgebeeld."

Emotioneel afscheid

De Sint Victorkerk is de plek waar Tonnie al tweeënvijftig jaar komt. "We zijn hier getrouwd en onze kinderen zijn hier gedoopt. Het doet emotioneel heel wat met je en men gaat het waarschijnlijk pas beseffen als de kerk echt dicht is. Het is jammer dat we afscheid moeten nemen van de kerk en de voorwerpen daarin, maar een persoonlijk topstuk is de schildering die ik zelf heb teruggehaald." Hij wijst naar de muur boven de ingang aan de binnenkant van de kerk. Daarop staat 'Mijn huis is een huis des gebeds' beschilderd. "Toen wij de kerk opknapten heb ik het met eigen hand geverfd. Zo heb ik ook meegewerkt aan de Mariakapel, voorin de kerk. Gelukkig blijft dit gedeelte ook behouden in de nieuwe bestemming."

Vijf appartementen

Er is ook ruimte voor uitleg over de nieuwe bestemming. De kerk gaat namelijk plaats bieden aan vijf appartementen. De bezoekers stelden veel vragen bij het zien van de bouwtekeningen. "Uiteindelijk is dit denk ik een goede oplossing en het plan valt aardig goed. Er was eerst sprake van het ontmantelen van bepaalde delen van de kerk, maar gelukkig is er besloten dat het gehele exterieur behouden blijft."

(Tekst: Jimmy Israël)