Logo maasenwaalkanter.nl


Toon van Gelder in zijn atelier. (Foto Elly Bruns)
Toon van Gelder in zijn atelier. (Foto Elly Bruns) (Foto: )

'Kunst promoten onder de jeugd'

Boven-Leeuwen - Velen kennen Toon van Gelder als dé man van Atelier Toonbeelden. Hij schildert, geeft trainingen en workshops. "Naast deze activiteiten ben ik voorzitter van Stichting Kunst Maas en Waal en al dertien jaar kunstcoördinator voor d'n Bogerd in Druten." Een gesprek in zijn inspirerende atelier aan de Kampsestraat in Boven-Leeuwen.

De (kunst)exposities in d'n Bogerd wisselen elke twee maanden. Hoe komt het contact met de exposanten tot stand? Toon: "Soms benaderen ze mij en soms doe ik bijvoorbeeld via Facebook een oproep. Er vindt altijd een gesprek plaats en bij wederzijds akkoord wordt er een mini-contract opgesteld waarin staat wat de spelregels zijn, wat d'n Bogerd doet en wat de exposant zelf moet doen. Ik verzorg de bekendmakingen en promotie via de pers. Dat vinden de meeste kunstenaars prettig."

"Eén op de vijf exposanten kiest er voor dat ik een vernissage organiseer, meestal is dat een besloten aangelegenheid met familie en vrienden." Toon heeft slechts één keer 'nee' verkocht aan een kunstenaar omdat deze nog te weinig werken had om de expositieruimte goed te vullen.

Fotoprijs

Er zijn al tot juni 2020 exposities gepland. Na de huidige expositie met foto's uit het land van Maas en Waal door Jean van Roon volgt werk van bloemenmaakster Anouk Böhmer. Daarna de Fotoprijs Maas en Waal, met als thema 'dieren'. Bij die fotoprijs is Toon ook betrokken als jurylid. Rond de jaarwisseling is er een expositie van Freddy Hesse, schilder uit Beneden-Leeuwen. Voorjaar 2020 wil de gemeente Druten een expositie wijden aan de viering van 75 jaar Bevrijding.

Jeugd en kunst

Toon is voorzitter van Stichting Kunst Maas en Waal. "Dat is geboren uit idealisme maar inmiddels is het een serieuze bezigheid geworden. Belangrijkste doel van de stichting is om kunst kijken en kunst maken te promoten onder de jeugd. Komend jaar kennen we de Kinderkunstprijs. Scholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal zijn aangeschreven om mee te doen. Tot eind september kunnen ze zich nog aanmelden."

Opdracht

De stichting bedenkt een opdracht voor de groepen 5 t/m 8. "Soms gaat dit om foto's, soms om een huis van de toekomst te verbeelden. Voor de voorrondes op de scholen geven kunstenaars een kick-off. De winnaars brengen hun stuk naar d'n Bogerd voor een expositie. Broer Jochem praat de slotavond aan elkaar en we delen natuurlijk prijzen uit. De eerste prijs heeft altijd te maken met kunst, bijvoorbeeld een dagje naar het Jeroen Bosch Museum in Den Bosch waar de winnaars een opdracht maken en dat mee naar huis mogen nemen. En zo is het cirkeltje rond….."

Voor meer informatie en bij vragen kunt u contact opnemen met Toon van Gelder via toonvg@hetnet.nl of bel tel. 06-22908068.

(Tekst: Elly Bruns)

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten