Logo maasenwaalkanter.nl


Oude voertuigen bij kasteel Wijchen

Wijchen - Achter het kasteel in de kasteeltuin in Wijchen is het 8 september tussen 10.00 en 16.30 uur een komen en gaan van oude voertuigen. De oldtimers (bouwjaar tot 1985) staan er die dag niet alleen voor de sier. Ze maken die dag ook een tocht door de omgeving.

''Het is duidelijk geen rally'', stelt de organisatie. ''Het is een tour in de omgeving van Wijchen waar iedereen op eigen tempo aan kan meedoen.'' Waar de rit heen gaat is nog geheim.

Deze zestiende editie is de eerste voor de nieuwe organisatie. Piet van den Dikkenberg droeg vorig jaar na vijftien jaar het stokje over aan de Oldtimer Vrienden Wijchen.
Het devies is nog steeds: het geld dat over is, gaat naar een goed doel.

De Oldtimer Vrienden Wijchen telt veertig leden die vrijwel allemaal aan de dag meedoen. Verder zijn er dertig gastrijders. ''Hoeveel mensen er daadwerkelijk starten hangt vooral af van het weer. Uiteraard doen niet alleen leden van de OVW mee. Uit het hele land en ook daarbuiten komen oldtimers om aan dit evenement mee te doen. Datzelfde geldt voor de bezoekers," vertelt Kees Reijers van de Oldtimer Vrienden Wijchen. "Rond 9.00 uur is het inschrijven en daarna kan iedereen starten. We hebben hele oude wagens, iets minder oude, snelle en langzame. We rijden een mooie rit en komen rond 14.00 uur allemaal terug in de kasteeltuin. Daar worden de auto's op leeftijd opgesteld en komt de onafhankelijke keurmeester langs. Dan kan ook het publiek komen kijken. Aan het eind van de dag weten we wie de winnaars zijn. Die krijgen van onze sponsor een flinke doos motorolie."

Reijers voegt er meteen aan toe dat de dag ook meer sponsoren heeft. "Veel bedrijven uit de omgeving steunen ons. Dit houdt de deelnamekosten betaalbaar en daar zijn we uiteraard erg blij mee."

Het deelnemers is heel divers te noemen. Van een Chevrolet Corvette en een Chevrolet Corvette Stingray tot een zestig jaar oude Mercedes en een paar eendjes. Ook rijden er twee MG-TD's uit 1951 deze dag mee, waarvan er een zelf door de eigenares is gerestaureerd. Naar verwachting zal er ook een zeer oude dubbeldekker aanwezig zijn. ''Kortom te veel om op te noemen.''

De oude voertuigen dag is open voor alle auto's, motoren, bromfietsen en vrachtwagens van voor 1985.

"De Oldtimer Vrienden Wijchen zijn door het hele jaar actief, maar dit is toch een hoogtepunt," vertelt Reijers. "Verder hebben we op 9 juni bijvoorbeeld een goede doelenrit. We rijden dan met mensen met een beperking, zieken en eenzame ouderen. Dan poetsen we alle wagens mooi op en trekken er een middagje op uit. Maar op deze dag zal ook de mooiste oldtimer gekozen worden en beloond worden met een beker. Vaak zijn mensen maanden van tevoren druk om alles helemaal voor elkaar te hebben. Want om een prijs te winnen moet je auto er niet alleen mooi uitzien, hij moet ook rijden."

De tentoonstelling wordt opgevrolijkt met een stand met een kunstenaar die oldtimers schildert, live muziek door de sixtiesband en nog wat andere stalletjes. Ook een springkussen is aanwezig. "Uit vorige jaren weten we dat het evenement aardig wat bezoekers trekt," weet Reijers. "Ze staan vooral bij de start en de finish, bij het kasteel dus. "Voor ons dus een goede gelegenheid naast de deelnamegelden extra opbrengsten voor de clubkas te genereren. Zodra we uit de kosten zijn gaat alles naar een goed doel. We willen er niet aan verdienen."

Het enige dat Reijers over de route kan zeggen is dat hij weer mooi en sfeervol wordt. "We gaan eigenlijk altijd helemaal binnendoor en mijden de snelweg. Daar is voor deze oude auto's ook niks aan. Sommigen kunnen niet eens meekomen."

De gemeente werkt van harte mee aan het evenement. "Het is ook altijd een heel spektakel, vooral bij vertrek en aankomst," weet Reijers. "We zijn dan ook een club voor alle soorten oldtimers. Bij ons zie je van alles wat. We zijn een gezellige club van liefhebbers die vaak zelf een wrak opknappen tot een mooie wagen."

De entree is gratis.

Meer informatie staat op

oudevoertuigendag.nl