Logo maasenwaalkanter.nl

Historie van de Streek: Waar komt het te staan?

Foto:

Wil van den Dobbelsteen


De kas van het toenmalig Oranjecomité uit Deest heeft destijds grotendeels gefungeerd als financieel fonds om een gedenkteken op te richten voor de gevallenen uit Deest op de hoek van de Grotestraat en de Paulusstraat.

DEEST - Jaren later gaf de aanleg van het dorpsplein de boost om het gedenkteken te verplaatsen naar het plantsoentje bij de zuidgevel van de inmiddels verkochte Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangenis-kerk aan het hetzelfde dorpsplein. Het gedenkteken werd in 1940 opgericht om de Deestenaren die waren gevallen in Rhenen tijdens de slag om De Grebberg in gedachten levend te houden. In 1949 werden er namen aan toegevoegd van gevallen Deestenaren in de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Om het gedenkteken te realiseren werden destijds naast de financiële bijdrage ook Deestenaren ingeschakeld om hand- en spandienst te verrichten. Nu de twee en een halve meter hoge hardstenen obelisk met daarop een soldaat met wapen in de houding een andere plaats moet krijgen, zijn de gemoederen in Deest volop in beweging om het in te laten passen in een nieuw reconstructieplan van het plein voor het dorpshuis 't Trefpunt waarvoor ook nog eens een aan Deest sterk 'klevende' naam van Pater Wouter Heuft in gedachten wordt gehouden. Een gedenkteken waarbij jaarlijks de gebruikelijke en goed bezochte dodenherdenking plaats vindt.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten