Logo maasenwaalkanter.nl


Vlnr. Ad van Uden, Joyce van Ooijen en Alfred Rurainski. (Foto Berco Buter)
Vlnr. Ad van Uden, Joyce van Ooijen en Alfred Rurainski. (Foto Berco Buter) (Foto: )

Fuikfeest op De Ruige Plaat

Maasbommel - Boten, muziek, een DJ en een barbecue. Watersportcentrum Maasbommel vormt zaterdag 24 augustus het decor voor het jaarlijkse evenement Fuikfeest.

Joyce van Ooijen (24) is samen met een team verantwoordelijk voor de organisatie van het Fuikfeest. "Dat feest is al enkele jaren op rij een groot succes. Twee keer ben ik er zelf als bezoeker geweest, ditmaal ben ik mede-organisator. En ook deze kant van het evenement vind ik nu al heel leuk", aldus Van Ooijen.

Fuik van boten

Fuikfeest is een begrip in de Nederlandse Antillen. Van Ooijen legt uit: "In Curaçao is het een groot festival. Tijdens deze feesten liggen meerdere boten in een V-vorm naast elkaar en vormen op deze manier een soort fuik. Mensen kunnen in het midden en aan de voorkant vrij en veilig 'de fuik' inzwemmen. In Duitsland doen ze het anders en binden ze de boten vaak aan elkaar vast. In Nederland is het weer anders. Velen staan hier met hun eigen groepje op de boot en hebben weinig met de anderen van doen. Het is voor ons ook niet de bedoeling om er een fuik van te maken maar wel om met z'n allen een gezellige middag te hebben."

'Thuis'wedstrijd

In 2018 vond het Fuikfeest nog plaats op het Hanzeland, dit jaar bij Van Ooijen 'thuis', Watersportcentrum Maasbommel. "Vorig jaar was het feest op het Hanzeland. We hebben daarvoor huur moeten betalen. Nou is dat niet erg maar er zijn meerdere onkosten. Daarnaast wisten veel mensen niet eens dat wij het feest organiseerden. Dit jaar hebben we meerdere plekken op het oog gehad maar het moet wel voor iedereen prettig zijn, de gemeente moet de locatie goedkeuren en de buren moeten het accepteren. Dit jaar organiseren we het daarom op De Ruige Plaat. Als je deze locatie intypt op Google Maps weet je precies waar het is."

Feestje

Het evenement start om 13.00 uur. Er ligt een grote boot voor anker met daarop een DJ die voor de muziek zorgt. Naast de muziekinstallatie komen veel boten te liggen. Van rubberboot en grote jacht tot een opblaasbare eenhoorn, alles wat drijft is welkom. Om 20.00 uur gaat de muziek uit en kan iedereen voordat het donker wordt veilig het water verlaten.

Uiteraard is dit ook een feestje met muziek en drank. Van Ooijen: "De bestaande horeca stellen hun terras open en er is ook een barbecue waar men hamburgers kan eten. Vaak nemen mensen zelf ook eten en drinken mee. Voor extra toezicht zorgen politie en de reddingsbrigade."

"En wie na het Fuikfeest niet meer de boot uit het water kan halen, kan een plaats huren aan de passantensteiger bij Watersportcentrum Maasbommel", lacht Van Ooijen.

Watersportcentrum Maasbommel organiseert het hele weekend activiteiten. Kijk voor meer informatie op de website en de Facebookpagina.

www.wscmaasbommel.nl

NASCHRIFT
"Vanwege de weersvoorspellingen en de veiligheid van de bezoekers en de organisatie hebben we moeten besluiten om het Fuikfeest te verzetten naar 24 augustus. De gemeente is gevraagd om de evenementenvergunning aan te passen", aldus de organisatie. Dit bericht kwam binnen ná de deadline van de papieren versie van de Maas & Waalkanter. Daarin staat nog de datum van 17 augustus maar dat moet dus 24 augustus zijn.

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)