Logo maasenwaalkanter.nl


Foto: Saskia Weddepohl

Sapdagen bij Stroomhuis Neerijnen

Neerijnen - Cultureel en landschapscentrum Stroomhuis Neerijnen houdt voor de twaalfde keer 'Sapdagen': vrijdag 13 september voor de vroeg rijpe appels en peren en zaterdag 12 oktober voor het later rijpe fruit.

Tijdens de traditionele Sapdagen Neerijnen kunnen particuliere eigenaren van fruitbomen hun overtollige appels en peren laten verpersen tot lang houdbaar vruchtensap. Dat gebeurt met een mobiele sapmachine op het Stroomhuisterrein. Het geheel natuurlijke sap van het eigen fruit, wordt afgeleverd in pakken van vijf liter. Dat is door pasteurisatie twee jaar houdbaar, en na opening van het pak nog minimaal twee maanden.

De prijs per pak is 5,25 euro. Het fruit kan worden aangeleverd in partijen vanaf 75 kilo (dat is minimaal drie veilingkistjes). Grotere hoeveelheden zijn eveneens goed verwerkbaar. Het versappen, mede georganiseerd door vrijwilligers, gebeurt tussen 07.30 en 20.00 uur.

Vanwege de planning van de productie - en om lange wachttijden te voorkomen - is tijdig reserveren noodzakelijk. Aanmelden voor de eerste Sapdag (vroeg fruit) kan tot uiterlijk zondagavond 8 september - kan alleen via een 'knop' op de website van Stroomhuis. In het formulier aangeven: naam, telefoonnummer (zo mogelijk 06), geschatte hoeveelheid fruit, in kilo's, gewenst tijdstip. Aanmelden voor de tweede Sapdag kan tot zondag 6 oktober.

Cultureel en landschapscentrum Stroomhuis is gelegen aan de Van Pallandtweg 1 in Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl