Logo maasenwaalkanter.nl


Kevin Nieuwhoff, Manon van Tuijl en Koen Logtens. (Foto: Corine van Dijk)
Kevin Nieuwhoff, Manon van Tuijl en Koen Logtens. (Foto: Corine van Dijk) (Foto: )

Theaterschool 'kweekvijver voor talent'

Wijchen - Het zijn drukke tijden voor de mensen van Theaterschool Hakoena. Maandag 9 september begint het nieuwe cursusjaar. Koen Logtens begon de school in 2011 in Wijchen en kondigt nu een nieuwe loot aan de boom aan: "We gaan in Beuningen de deuren openen met een team van twee enthousiaste docenten."

Enthousiast is zacht uitgedrukt. In Dorpshuis De Leghe Polder in Beuningen waar we hebben afgesproken en waar de lessen ook gegeven gaan worden, bruisen Kevin Nieuwhoff en Manon van Tuijl van de energie. Ze hebben er al een werkdag in kinderpretpark De Julianatoren in Apeldoorn opzitten, maar gaan nog graag even door.

"Op maandag 9 september beginnen we in Beuningen met in principe drie musicalgroepen voor kinderen (van 6 tot 8, van 8 tot 10 en van 10 tot 12 jaar) en een acteergroep voor 9 tot 12-jarigen."

Gebogen schouders

Bij de lessen van Hakoena draait het om zang, spel en dans, "maar kinderen leren zoveel meer", aldus Koen. "Ik zie het elk jaar, dan komt een kindje wat verlegen met gebogen schouders binnen en aan het eind van het seizoen staat er compleet iemand anders. Als dat gebeurt of als ik een kaartje van ouders krijg dat hun kind zo gegroeid is, dan weet ik: daar doe ik het voor."

Koen komt van oorsprong uit Boxmeer, maar heeft veel banden met Wijchen, "voetbalclub AWC, Okie Dokie Dorp, balletstudio Stella van Wanrooij." Hij had de PABO al voltooid toen hij in Tilburg naar de Musicallfactory ging. "Ik koos -misschien wel tot mijn eigen verbazing - niet de uitvoerende maar de docentenkant. Hakoena ging van start, al kwam daar heel wat bij kijken. Alles was spannend in het begin."

Na Wijchen volgden Nijmegen-Noord, Bemmel en Cuijk en nu dus Beuningen. Koen: "Ik wil heel graag een kweekvijver zijn voor talent in Wijchen, Nijmegen en omgeving."

Shrek

Manon en Kevin hebben hun sporen al verdiend in de theaterwereld. Manon onder meer in de musical Roodkapje, Kevin in Suske en Wiske. Samen met hun leerlingen en alle docenten en leerlingen van de andere locaties werken ze komend seizoen naar een grote productie toe: Shrek. Elke twee jaar speelt de school zo'n groot stuk. "Dat is voor Hakoena heel bindend", aldus Manon, "van Wijchen tot Bemmel, alles gaat door elkaar. Het is één grote familie, met 500 leerlingen en 250 vrijwilligers!"

Kwaliteit, techniek en inhoud zijn belangrijk, maar plezier staat voorop, aldus Koen. "Bij Hakoena word je gezien, kun je jezelf zijn, hoor je erbij, dat is heel belangrijk."

"Ooit kwam er een kindje naar me toe, de dag na een voorstelling en zei: 'Koen, iedereen was zo lief voor elkaar!' Dat is eigenlijk de kern van wat we doen."

Meer weten, meedoen of een gratis proefles volgen? www.theaterschoolhakoena.nl.

(Tekst: Corine van Dijk)