Logo maasenwaalkanter.nl


Erik en Francien van Zwam en hun drie Barbets: Didier, Gautier en Noblesse. (Foto Elly Bruns)
Erik en Francien van Zwam en hun drie Barbets: Didier, Gautier en Noblesse. (Foto Elly Bruns) (Foto: )

De Toppers gaan voor de prijzen

Beneden-Leeuwen - Erik en Francien van Zwam hebben in Beneden-Leeuwen een bijzondere vrijetijdsbesteding ontwikkeld: genieten van en prijzen pakken met hun drie Barbets: Didier, Gautier en Noblesse. Erik: "Barbets zijn van oorsprong Franse waterhonden en dus kozen wij Franse namen voor onze drie jongens."

Een Barbet wordt ingezet voor de jacht op waterwild. Hij dient het wild dat zich in de waterbeplanting schuilhoudt te zoeken, op te stoten en na het schot te apporteren. Hij gaat onder alle weersomstandigheden het water in. Bijzonder kenmerk van het ras is de dikke, wollige beharing die een doeltreffende bescherming biedt tegen kou en vocht. De vacht aan zijn kin vormt een baard (Frans: barbe), waaraan het ras zijn naam ontleent.

Erik en Francien hebben eerst drie Berner Sennenhonden gehad. Daarna zochten ze een hond die qua karakter overeenkwam met de Berner Sennen. Dat werd een lange zoektocht, er werden nestjes bezocht door heel het land tot ze hun eerste Barbet vonden bij een fokker in Venlo. Hun oog viel op Didier. Het nestje werd meerdere keren bezocht om te zien of Didier een goede ontwikkeling doormaakte. Dat was het geval.

Perfecte hond

Op mijn vraag of die ontwikkeling in het nest zo belangrijk is, antwoordt Erik: "ja, want we wisten vóór de koop al dat we met onze eerste Barbet aan shows wilden meedoen. En om tijdens shows een goede beoordeling te krijgen, moet de hond aan heel veel eisen voldoen, qua karakter maar ook wat betreft de bouw. En Didier leek in onze ogen een perfecte hond voor ons doel.

Waarom mee doen aan shows? Erik: "Je bent natuurlijk trots op je hond en wil laten zien dat jouw hond de beste van zijn ras is. En bij het showen gaat het niet alleen om mooi zijn. De hond dient zich ook te gedragen in de ring. Ze moeten namelijk onder stressvolle omstandigheden gehoorzamen en netjes mee draven. Het is dus teamwork met de baas."

Voor de laatste showtraining en de show zelf worden alle puntjes op de i gezet zodat de hond er pico bello uitziet. Daar zorgt Francien meestal voor. In het tuinhuis is een complete trimsalon ingericht waar gewassen, geborsteld en geknipt wordt.

Dekreu

Al snel was duidelijk dat Didier een topper was. Hij won meerdere prijzen in binnen- en buitenland en werd zelfs Wereldkampioen. Niet vreemd dat vanuit Zwitserland, Frankrijk, Scandinavië en zelfs Canada werd gevraagd om Didier in te zetten als dekreu. En dat is ook gebeurd.

Om inteelt binnen het ras te voorkomen, wordt vooraf door de Barbetclub beoordeeld of dekking mag plaatsvinden. Dat mag sowieso in dit hondenleven maar vier keer plaatsvinden in Nederland en vier keer in het buitenland.

Kampioenen

Uit één zo'n dekking met een Champion du Monde uit Frankrijk kwam Noblesse voort, inmiddels (hoe kan het anders met zulke ouders) ook al internationaal kampioen. En Gautier werd aangekocht uit een nest omdat die ook kampioensgenen had volgens Erik en Francien én omdat drie honden nóg gezelliger is dan twee. En ook Gautier is inmiddels een kampioenshond met nationale en internationale titels. Je mag stellen dat Erik en Francien er een goede kijk op hebben.

(Tekst: Elly Bruns)