Logo maasenwaalkanter.nl


Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld samen met Leo Kalberg.
Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld samen met Leo Kalberg. (Foto: )

Honderdjarige: 'Gewoon blijven leven'

Puiflijk - Leo Kalberg is op 23 augustus 100 jaar geworden. Een eeuw! "Gewoon doorademen en blijven leven", is zijn motto. Samen met zijn (bejaarde) kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen werd het een groot 

Het was vrijdag 23 augustus honderd jaar geleden dat Leopold Kalberg het levenslicht zag. "Zeg maar gewoon Leo, want zo noemt iedereen mij. Ik ben vernoemd naar de Belgische koning, tenminste dat denk ik."

Kalberg werd geboren in 's-Hertogenbosch. Kort na de oorlog werd daar door zijn ouders een kamer gehuurd aan de Zuid Willemsvaart. Kalberg had nog een broer en een zus en was de oudste van dat stel. Vlak na zijn geboorte moest Kalberg onder het mes. "Mijn moeder vertelde dat ik blauwe druiven op mijn rug had. Veel later begreep ik pas dat dit aangroeisels waren. Deze werden weggesneden door dokter Diamant." Hij vertelt het verhaal zeer gedetailleerd. De honderdjarige is duidelijk nog goed bij de tijd.

Kalberg trouwde in 1947 met Diny die hij had leren kennen via de buurman: "Diny en haar zus kwamen vaker bij mijn bovenbuurman op bezoek. Diny speelde piano, we ontmoetten elkaar en de klink was er direct. Na zeven jaar verlovingstijd gingen we trouwen. De eerste zeven jaar woonden we nog in bij mijn schoonouders. Omdat er tijdens de oorlog wel vijftigduizend granaten op Den Bosch waren gevallen, konden we niet gemakkelijk een woning vinden. Uiteindelijk hadden we ons eigen stekje en kregen we drie kinderen; Paul, Hans en Karin."

Goede gezondheid

Kalberg heeft altijd in goede gezondheid geleefd. "Nooit ziek geweest, op een verkoudheidje na." Tot zijn 58e jaar heeft hij gewerkt als administrateur in Mook. Maar liefst 60 jaar woonde het echtpaar in Nijmegen en ze vierden in 2007 hun zestigjarig huwelijk. Toen Kalberg zijn vrouw verloor bleef hij alleen achter in de stad, ver weg van de kinderen. Dat bleek geen goed idee en daarom verhuisde hij in 2016 naar Puiflijk. Dochter Karin bekommerde zich over haar vader: "Hij had nog nooit gekookt en dan alleen en zo ver weg van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen is niet prettig. Hier heeft hij zijn huisje."

Wie dat huis binnenkomt, ziet meteen zijn hele geschiedenis aan de muren hangen. De vele zelfgemaakte schilderijtjes en foto's geven in één oogopslag zijn hele leven weer. Vanwege de ouderdom is de laatste drie jaar geen schilderijtje meer geschilderd. Zoons Paul en Hans vinden dat het weer tijd wordt: "Hij kan mooie schilderijen maken", en laten drie schilderijen zien: "Dat is mijn moeder achter de piano, aan het aardappels schillen en de was ophangen."

Een hobby is ook het verzamelen en lezen van boeken over Den Bosch. Kalberg: "Ik blijf een Bosschenaar. Vandaag de dag doe ik niet zo veel meer. Ik luier vooral omdat ik wat last heb van mijn handen. Af en toe maak ik een kruiswoordpuzzel, lees de krant en ik kijk graag voetbal."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)