Logo maasenwaalkanter.nl


Vlnr. Bert en Jan de Vries, Markus de Vries
Vlnr. Bert en Jan de Vries, Markus de Vries (Foto: )

Wereldreiziger mist de dijken

Beneden-Leeuwen - Bert de Vries (63) verhuisde al op jonge leeftijd naar het buitenland. De wereldreiziger heeft zich uiteindelijk op het zonnige Aruba gevestigd en geniet daar van het vak als opticien. Even is hij terug bij zijn broer in Beneden-Leeuwen "Natuurlijk mis ik Nederland wel eens en dan vooral het stukje Maas en Waal."

Het is vrijdagmiddag. Het regent pijpenstelen en de nieuwe plantjes in de binnentuin van Jan de Vries krijgen meer dan voldoende water. Het is wachten op broer Bert. "Hij is niet zo van de tijd. Op Aruba leven ze wat relaxter en wat komt, komt en anders morgen maar."

Twee jaar geleden zagen de broers elkaar voor het laatst. In 1984 vertrok Bert als vrijgezel naar Dubai om daar te werken als optometrist. De toen 28-jarige werd verliefd, verloofd en trouwde met een Amerikaanse vrouw. In 1987 kwam Bert terug naar Nederland en richtte in Eindhoven een oogcentrum op. Hij kon echter zijn draai niet vinden en vertrok naar Amerika.

Drie jaar woonde het gezin in Amerika en daar kregen ze zoon Markus. Na die drie jaar kwam Bert samen met zijn vrouw, dochter Iris en zoon toch wéér terug naar Nederland en kocht hij een winkel in Beuningen. Het bedrijf liep goed en klanten waren tevreden. Bert: "Het was een goed lopende zaak. Iedereen was vol lof over ons maar ik voelde het niet zo. Iedereen was blij, behalve ik. Al snel kwam ik erachter dat ik hier niet oud wilde worden. Uiteindelijk kwamen we via een vakantie terecht in het Caribisch gebied. Ik kreeg een aanbieding om op Aruba te gaan werken en kon daar een bedrijf overnemen. Zo gezegd zo gedaan."

Dat gebeurde allemaal in 2003. Inmiddels werkt de optometrist samen met zijn dochter in het bedrijf: "Iris heeft in Nederland marketing gestudeerd, is inmiddels terug op Aruba en werkt mee in het bedrijf. Markus komt in 2020 terug naar Aruba en gaat dan ook in het bedrijf werken. Uiteindelijk gaan ze het van mij overnemen. Ik hoop wel dat ik nooit echt met pensioen hoef. Het vak en het werk is ontzettend leuk. Uiteraard wil ik wel wat minder gaan werken maar helemaal stoppen wil ik voorlopig niet."

De immigratie ging de familie niet in de koude kleren zitten. Jan: "Natuurlijk is het jammer als je broer helemaal naar de andere kant van de wereld vliegt. En we zien daardoor ook Iris en Markus een stuk minder. Het voordeel is wel dat we al verschillende keren op vakantie zijn geweest op Aruba. Het is een mooi eiland. Alleen het is wel continue zo'n 30 tot 32 graden warm en doen we de hele dag bijna niets. Gelukkig staat er wel veel wind en gaan we veel duiken."

Bert: "Klopt, op Aruba is het altijd warm en winderig. Op Aruba hebben we momenteel de meest zuivere lucht. Maar wat ik wel mis zijn de dijken. En fietsen kan wel op Aruba maar is te gevaarlijk. Maar ondanks deze nadelen zie ik mezelf niet oud worden in Nederland."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)