Logo maasenwaalkanter.nl

Open Monumentendag Druten

Druten - Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag 'Plekken van plezier'. Het gerestaureerde gebouw van de R.K. Volksbond uit het jaar 1898 aan de Kattenburg 27 in Druten is zondag 15 september geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Dericks en Geldens leverde de stenen en de fraaie ornamenten. Het was voorheen het thuis van de R.K. Werkliedenvereeniging Sint Ewalden en biedt nu onderdak aan Orpheus, Riverland en de Free Style Herriekapel. Maak kennis met de geschiedenis van het vakbondsgebouw, er is muziek, een expositie van muziekinstrumenten en er zijn fraaie juweeltjes uit verschillende archieven te bewonderen, onder andere van Sint Cecilia, het Drutense muziekgezelschap. Wethouder André Springveld open de dag om 11.00 uur en reikt voor het eerst de Monumentenprijs van de gemeente Druten uit aan een monumentenbezitter die zich bijzonder heeft ingespannen voor restauratie van zijn of haar monument.

In de gemeente Druten zijn zondag 15 september nog meer monumenten geopend.:

-Het Behouden Huys (een huis uit 1811, thans in gebruik als B en B aan de Molenweg 3 in Horssen).

-De oude toren in Puiflijk is van 10.00 tot 17.00 uur open. Er is een fietsroute vormgegeven in een fraai boek dat u vanaf deze toren leidt naar andere (kerk)torens in Maas en Waal. Ton van Hulst, auteur van 'De Queeste van Puiflijk; vertelt om 11.30 en 15.00 uur over Puiflijk. En om 11.00 en 14.30 uur wordt in de Toren een mini-concert verzorgd. Tussendoor kan de toren worden beklommen en is in de tent een dia-voorstelling te bekijken.

-In Druten is de H.H. Ewaldenkerk te bezichtigen.

-In Afferden aan de Koningstraat 47 opent Tempel Dhammakaya (voorheen Sint Victorkerk) van 09.00 tot 17.00 uur de deuren. De voormalige Sint Victor en Gezellenkerk is een neogotische kerk die in 1891-1892 werd gebouwd en nu in gebruik is door de boeddhistische Stichting Dhammakaya Nederland. Die stichting verzorgt meditatielessen en ceremonies met een Thais-boeddhistisch karakter. Tijdens Open Monumentendag is er een tentoonstelling over verleden en heden, respectievelijk de geschiedenis van een katholieke kerk en de huidige activiteiten van de stichting. Er zijn begeleide meditaties om 13.00 en 15.00 uur. In het kader van het thema 'Plekken van plezier' wordt getoond hoe 'goed doen' (bun) en plezier (sanuk) samen gaan in de Thaise volksgeest. Meer info: www.dhammakayabenelux.nl.

-Breng eens een bezoek aan de oude toren op het Hoog in Afferden.

www.openmonumentendag.nl, www.tweestromenland.com