Logo maasenwaalkanter.nl

Open Monumentendag in de gemeente Wijchen

Wijchen - Tijdens Open Monumentendag zaterdag 14 en zondag 15 september openen negen monumenten in de gemeente Wijchen de deuren voor het publiek. Het thema dit jaar is 'Plekken van Plezier'.

Balgoij De oude toren met kerkterrein aan de Torenstraat 22 in Balgoij is het hele weekend van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Vrijwilligers van Pagus Balgoye vertellen u over de plannen voor het kerkterrein en de geschiedenis van deze vroegere rooms-katholieke kerk. In de toren worden oude Balgoyse filmpjes getoond.

Batenburg De ruïne Batenburg aan de Molendijk in Batenburg kan op zondag 15 september van 10.00 tot 17.00 uur bezocht worden. Vrijwilligers van Geldersch Landschap & Kasteelen leiden u rond over het ruïneterrein van dit ooit grootse slot met een lange en roerige geschiedenis. De oude Victorkerk midden in de middeleeuwse kern van Batenburg is beide dagen opengesteld van 13.00 tot 17.00 uur. In dit kleine Protestantse kerkje kunt u de bijzondere inventaris bekijken. De standermolen aan de Molendijk 15 is zondag 15 september van 11.00 tot 16.00 uur opengesteld. De wieken van deze onlangs gerestaureerde molen zullen met goede wind draaien.

Hernen De Hernense molen aan de Molenhoek 2A is een bakstenen belt windkorenmolen. De molen heeft nationale bekendheid verworven door de televisieserie 'Floris' waar in een aflevering Floris en Sindala de slechteriken aan de wieken van deze molen binden en hen zo aan hun lot overlieten. Op 14 en 15 september hangen er geen boeven in de wieken maar wel molenzeilen. De molen is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Een team van vrijwillige molenaars, een molengids en een Molenaar In Opleiding leiden u rond.

Leur Het gotisch zaalkerkje aan de Van Balverenlaan 4 in het beschermde dorpsgezicht van Leur is zondag 15 september van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Historicus Wim Kattenberg vertelt er Maas en Waalse verhalen.

Niftrik De Sint Damianuskerk in Niftrik vierde vorig jaar haar 75-jarig bestaan. Zaterdag 14 september is de kerk van 11.00 tot 16.00 uur opengesteld. In de kerk krijgt u een rondleiding en kunt u een kleine foto-expositie over de bijzondere geschiedenis van deze kerk bekijken. Na het beklimmen van de toren waagt u zich eenzaam in de spits op een unieke plek van plezier.

Wijchen Boerderij de Vormer aan de Vormerseweg 10 in Wijchen lijkt op afstand wel een klein kasteeltje zo statig haar gevels. Zaterdag 14 september kunt u van 10.00 tot 17.00 uur een bezoek brengen aan deze historische boerderij waar al drie generaties geboerd wordt. De Wijchense molen is op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Bij goede wind draaien de wieken en vermalen de onlangs geïnstalleerde molenstenen het graan tot meel. Bezoekers vinden beneden in het molenwinkeltje de producten en kunnen daar deelnemen aan een kleine proeverij.