Logo maasenwaalkanter.nl


Project Gezinnen voor Elkaar: een kind uit een vraaggezin wordt voorgelezen in een steungezin. (Foto: Inge Hondebrink)
Project Gezinnen voor Elkaar: een kind uit een vraaggezin wordt voorgelezen in een steungezin. (Foto: Inge Hondebrink)

Gezinnen voor Elkaar

Wijchen - Het is nog maar een pril project, Gezinnen voor Elkaar. Josien Warris, teamlid Jeugd en Opvoeding van MeervoorMekaar is samen met Monique Meijer van MEE Gelderse Poort uitvoerder van het project. "We hebben al enkele matches kunnen maken tussen vraaggezinnen en steungezinnen, waarbij de vraaggezinnen in de gemeente Wijchen moeten wonen. De ondersteunende gezinnen mogen ook daarbuiten wonen."

Het project kon van start gegaan met subsidie van het Oranjefonds en cofinanciering vanuit de gemeente Wijchen. Maar wat houdt het project nu in? Er zijn vraaggezinnen (gezinnen die ondersteuning van een ander gezin vragen) en steungezinnen (gezinnen die een ander gezin hulp willen bieden). Josien: "Dan kun je ook denken aan hulp bieden voor een of meer dagdelen per week of hulp willen geven aan een kind van een bepaalde leeftijd omdat dat nu eenmaal beter past in hun (gezins)situatie."

Voorbeelden

Enkele voorbeelden op de uitgegeven flyer maken duidelijk hoe het kan zijn. Een jonge vader heeft kanker. Moeder is zeven maanden zwanger. Beide ouders hebben te weinig energie over voor hun dochtertje van 3. Het steungezin vangt haar één dagdeel per week op. Ander voorbeeld: een kind waarbij er thuis veel spanningen zijn bij de ouder(s) kan tot zichzelf en tot rust komen bij een steungezin in de buurt. Maar ook: een steungezin gaat wat leuks doen met een kind met een beperking zodat de ouders van het kind wat meer tijd hebben voor de andere kinderen in het gezin.

"We hebben al enkele steungezinnen kunnen inschrijven maar meer is nog welkom", aldus Josien. "Wij willen graag een poule met steungezinnen, die ik allemaal bezoek om kennis te maken voordat ze mee kunnen doen. Er melden zich gezinnen in diverse samenstelling, gewoon omdat ze willen helpen en het gezellig vinden, nog een kindje erbij soms. Maar we hebben ook ouderen die zo nu en dan opa en oma willen zijn voor een kind." Steungezinnen kunnen dus hun voorkeuren aangeven en bij een match met een vraaggezin treedt het pas in werking.

Josien is namens MeervoorMekaar vooral gericht op het vinden van steungezinnen maar door haar contacten met basisscholen en kinderopvanglocaties krijgt ze ook info over vraaggezinnen. "Scholen weten vaak goed wat er bij de kinderen thuis speelt. Ook via het Sociaal Wijkteam in Wijchen komen er aanvragen binnen om hulp voor kortere tijd. De tijdelijke ondersteuning van een gezin gebeurt op basis van vrijwilligheid en duurt maximaal zes tot negen maanden. Willen de vrager en aanbieder hun 'relatie van vraag en aanbod' voortzetten dan kan dat, maar dan gaat dan wel buiten MeervoorMekaar om."

Meer info? Voor Steungezinnen bel Josien Warris, tel. 06-39114134 of mail naar steungezinnen@meervoormekaar.nl. Voor vraaggezinnen bel Monique Meijer, tel. 06-10010283 of mail naar vraaggezinnen@meegeldersepoort.nl.

(Tekst: Elly Bruns)

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten