Logo maasenwaalkanter.nl


Onthulling herdenkingsplekken

Balgoij - Zaterdag 21 september werden herdenkingsplekken onthuld in Balgoij en Alverna. Dit in het kader van 75 jaar Vrijheid. De eerste herdenkingsplek is die van William Kalka en Riet Janssen. Naar aanleiding van een oproep van de gemeente Wijchen naar verhalen van Wijchenaren over de oorlog meldde Paul Strik zich met een verhaal over zijn vondst van het vliegtuigwrak in de Maas bij Balgoij van de 22-jarige Flying Officer William Arthur Kalka. De Nieuw Zeelandse Kalka vloog in een Tempest jachtvliegtuig NV981 toen hij werd neergeschoten. En het verhaal van de toen 21-jarige heldin Riet Janssen uit Nijmegen die probeerde de neergeschoten piloot te redden. Tevergeefs. Op de locatie Maasbandijk (kruising Herreweg Balgoij) is een herinneringspaneel onthuld. Burgemeester Hans Verheijen, familieleden van Riet Janssen en leden van Heemkundekring Pagus Balgoye waren aanwezig. Zo ook Tony Masters, Commander van New Zealand Defence Staff, als vertegenwoordiger namens Nieuw Zeeland.

De tweede herdenkingsplek is een kei met een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan David van der Reis. De joodse David van de Reis zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken op een boerderij aan de Rakenbergseweg no 8 op Alverna. Bij het ophalen van een vervalst persoonsbewijs nam hij een officiële stempel mee. Met zijn eigen vervalste document als voorbeeld liet hij in Rotterdam bij bevriende relaties duizenden persoonsbewijzen drukken. Hij reisde met de stempel en de valse persoonsbewijzen door het land om het verzet te helpen. Als Mario Talamini hoopte hij voor Italiaan door te kunnen gaan. Tijdens één van zijn reizen werd hij op 8 mei 1943 in Apeldoorn gearresteerd. Ondanks martelingen om informatie over het verzet los te krijgen, heeft hij zijn ware identiteit nooit onthuld. De verzetsgroep waartoe hij behoorde kwam daardoor niet in gevaar. Omdat men vermoedde dat hij joods was, werd hij naar Kamp Westerbork afgevoerd en vandaar naar Sobibor in Polen. Daar werd hij op 21 mei 1943 vermoord. Burgemeester Hans Verheijen onthulde samen met familie van David van der Reis de herdenkingsplaat op de locatie Heumenseweg/kruising Rakenbergseweg.

Beide locaties zijn opgenomen in een nieuwe fietsroute die gaat langs de vele oorlogsherinneringen in de gemeente Wijchen. Deze fietsroute (48 km) is vanaf 22 september (tijdens herdenking Alverna) verkrijgbaar. De verhalen zijn ook te lezen in de expositie Vrij! – Wijchen herdenkt 40-45 in Museum Kasteel Wijchen.

(Foto's Henk Hutting)

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten