Logo maasenwaalkanter.nl


"Deze kapel overleefde de brand in het Kasteel van Wijchen en herinnert aan de lange geschiedenis van het dorp." De komende jaren focust, Rylana Seelen, directrice van Museum Kasteel Wijchen, zich op het leven van oud-bewoonster Emilia van Nassau. (foto: Jimmy Israël)
"Deze kapel overleefde de brand in het Kasteel van Wijchen en herinnert aan de lange geschiedenis van het dorp." De komende jaren focust, Rylana Seelen, directrice van Museum Kasteel Wijchen, zich op het leven van oud-bewoonster Emilia van Nassau. (foto: Jimmy Israël)

Museum Kasteel Wijchen toont rijk cultureel erfgoed

  Cultuur

Wijchen kent een lange en rijke geschiedenis, wat te zien is aan de vele archeologische vondsten. Museum Kasteel Wijchen laat zien dat het dorp trots mag zijn op de bedrijvigheid door de eeuwen heen. "Door op een leuke en leerzame manier over Wijchen te vertellen, laten wij de veelzijdigheid van het dorp zien, van vroeger tot aan het hier en nu."

Vorige maand presenteerde Museum Kasteel Wijchen het jaarverslag van 2016. Directrice Rylana Seelen blikt terug op een enerverend jaar, vol unieke exposities en nieuwe mogelijkheden om het dorp en haar omgeving te presenteren. "Wijchen bood vorig jaar plaats aan bijzondere sportmomenten, zoals de 100e Vierdaagse. Ook de wielrenners van de Giro d'Italia deden het dorp aan en daarom kozen wij ervoor om een tentoonstelling te maken over sport in Wijchen. Het is als museum de uitdaging om de tentoonstellingen aan te laten sluiten bij de actualiteit."

Dankzij een toegekende subsidie voor de komende vier jaar richt het museum zijn pijlen op het leven van Emilia van Nassau, de jongste dochter van Willem van Oranje. "Aan het begin van de zeventiende eeuw betrok zij het kasteel en daarmee was Wijchen een notabele bewoonster rijker. 2019 is haar 450e geboortejaar, een uitgelezen kans om meer over haar te vertellen. Een echte collectie ontbreekt nog. Door stukken uit haar leven aan te kopen of in bruikleen te nemen en enkele ruimtes in de stijl van levensperiode in te richten, geven wij een beter beeld van haar leven. Naast deze herinrichting willen wij ook het oude trappenhuis en de kelders restaureren en betrekken bij het museum. Deze zijn nu slechts toegankelijk tijdens de rondleidingen, maar het zou prachtig zijn als bezoekers hier permanent een kijkje kunnen nemen."

Naast het bieden van informatie is het de taak van het museum om verbindingen aan te gaan met de inwoners en bedrijven van het dorp. "In Wijchen en haar omgeving zijn vele gereedschappen uit de oudheid opgegraven. Het is mooi om te zien dat de bedrijvigheid zich al die eeuwen heeft voortgezet. De opkomst van de lokale industrie is te zien in de expositie 'Wijchen maakt het', dat tot 14 januari loopt." In workshops en demonstraties leren mensen actief over onder andere het bereiden van historische hapjes en zijn er seizoensgebonden activiteiten te beleven voor jong en oud. "Ik vind het leuk om de wetenschappelijke basis achter de collecties te vertalen naar een leuk en leerzaam verhaal", vertelt Rylana. "Uiteindelijk moet elke inwoner ambassadeur worden van zijn eigen dorp, om te vertellen over de rijke geschiedenis van Wijchen."

www.museumwijchen.nl

Reageer als eerste
Meer berichten