Logo maasenwaalkanter.nl


Aardbeien of pistache? Marlon Roelofsen en Sifra Mooren van Land van Maas en Waal en ijscoman Miel Hogenbosch trekken door 20 dorpen om verhalen 'op te halen'. Een verhaal voor een ijsje.(Foto: Corine van Dijk)
Aardbeien of pistache? Marlon Roelofsen en Sifra Mooren van Land van Maas en Waal en ijscoman Miel Hogenbosch trekken door 20 dorpen om verhalen 'op te halen'. Een verhaal voor een ijsje.(Foto: Corine van Dijk)

Een mooi verhaal voor een ijsje

  Cultuur

Ondernemend Maas en Waal, het platform waarin de ondernemersverenigingen in het Land van Maas en Waal samenwerken, zocht en vond verhalen uit de streek. Een strak tijdschema bracht Sifra Mooren, Marlon Roelofsen en ijscoman Miel Hogenbosch naar 20 dorpen in de gemeenten Wijchen, Druten en West Maas en Waal. Een verhaal voor een ijsje. "Dit land is van ons, tijd om dat te laten zien en horen."

"Je hoeft hier niet op vakantie, dat bén je al", aldus Martijn van Nek en Liesbeth Oostdijk die sinds een jaar in Leur wonen. Ze verheugen zich op de jaarmarkt op 3 september voor hun deur, willen de tuin in orde hebben, maar steken graag even over voor een aardbeienijsje. Ze woonden eerst in een Nijmeegse stadsboerderij. "Prachtig, maar altijd verkeerslawaai." In Leur maakten ze snel kennis met andere inwoners. "Dat gebeurt hier vanzelf, als je in de tuin werkt komt iedereen aanwaaien voor een praatje."

"Dit gebied heeft alles om trots op te zijn", zegt streekcoördinator Caroline Verhees van Land van Maas en Waal, "het is een land van genieten, cultuur, ondernemen en ontdekken, maar de inwoners zijn van nature bescheiden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wij willen de streek graag op de kaart zetten. Daar hebben we de Maas en Walers voor nodig, het werkt veel beter als mensen zélf hun trots laten zien."

Bescheiden of niet, ijscoman Miel's "hebt u zin in een gratis ijsje?" doet veel fietsers afstappen en dan komen de verhalen vanzelf. Over de 'kwartjesheren' van Druten; "De Drutenaren verbeeldden zich vroeger heel wat", lacht een dame uit Hernen ("mijn naam hoeft niet in de krant hoor!"). Ze reist veel maar geniet van huis, tuin en rust in Maas en Waal. "Vroeger was dit een armoedige, afgelegen streek. Als je verder wilde leren moest je helaas naar kostschool."

Hogenbosch schept ijs voor dertigers uit Bergharen, die pleiten voor woningen voor jongeren, zodat de vriendengroep bij elkaar kan blijven. Ook ouderen die zorg nodig hebben willen in hun dorp blijven. "Daar moet aandacht voor komen." Tini van Dreumel is al vroeg op de fiets gestapt. "Ik was hier vorige week ook al, maar toen was de regen spelbreker." Hij toont een stapeltje zwart-wit foto's van Hernen. "De poort van het kasteel is niet veranderd, maar de zandpaden zijn inmiddels geasfalteerd."

Caroline Verhees is het Land van Maas en Waal zelf ook nog steeds aan het ontdekken. "Ik ging bij mooi weer altijd automatisch naar de Groene Heuvels. Geen seconde aan de Gouden Ham gedacht. We hebben zoveel, maar niemand weet het!"

De verhalen verschijnen op de Facebookpagina van Land van Maas en Waal.

(Tekst: Corine van Dijk)

Reageer als eerste
Meer berichten