Logo maasenwaalkanter.nl


Bloed, zweet en blaren voor het wandelgezelschap uit Beneden-Leeuwen: Geert van Tiem, Geert Cobussen, Ton van Kerkhof, Rikie van der Borgh en Samantha van Haren.
Bloed, zweet en blaren voor het wandelgezelschap uit Beneden-Leeuwen: Geert van Tiem, Geert Cobussen, Ton van Kerkhof, Rikie van der Borgh en Samantha van Haren.

'De Vierdaagse is één grote beleving'

  Human Interest

Het grootse wandelfestijn De Nijmeegse Vierdaagse gaat volgende week van start. Met deelnemers uit de hele wereld. Ook tientallen mensen uit Beneden-Leeuwen trainen om vrijdag 21 juli het felbegeerde kruisje in de wacht te slepen.

De Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag 18 juli van start. Aan meedoen gaat voor de meesten een grondige voorbereiding vooraf. Duizenden deelnemers trainen al maanden lang in de hoop de vier dagen uit te lopen. Honderden kilometers worden afgelegd om lichaam en geest goed te trainen. Uit alle windstreken komen de wandelaars naar Nijmegen toe. Zo ook uit Beneden-Leeuwen. Geert van Tiem, Geert Cobussen, Ton van Kerkhof, Rikie van der Borgh en Samantha van Haren zijn trouwe wandelaars. Elk jaar leggen zij de wandelmars af en laten zich feestelijk inhalen op de Via Gladiola. Wat drijft hen om elk jaar tientallen kilometers te lopen?

Geert van Tiem: "Het is een evenement met een grote beleving. Met zoveel wandelaars samen lopen brengt een bijzondere sfeer met zich mee. Ik ga 'm nu voor de achtste keer lopen. Dit jaar loop ik de 30 kilometer. En als je eenmaal van de 40 naar de 30 kilometer gaat, wil je niet meer anders."

Geert Cobussen liep van het groepje het vaakst de Vierdaagse: "Voor de vijftiende keer ga ik weer van start. In het eerste jaar meldde ik mezelf pas aan op maandagochtend en kon dinsdag meteen van start."

Ton van Kerkhof is vaker uitgeloot dan ingeloot: "Het wordt mijn tweede keer. Ik schrijf me elk jaar trouw in, maar ben vaker uitgeloot dan ingeloot. Dat is niet leuk."

De twee vrouwen in het groepje staan hun mannetje wel. Samantha van Haren: "Ik loop als enige van het groepje de 40 kilometer. Dit wordt mijn vijfde jaar. Ik loop elk jaar veel blaren op maar dat maakt mij niet uit. Er hangt tijdens de Vierdaagse een geweldige sfeer. Die wil ik niet missen." Rikie van der Borgh loopt met de mannen de 30 kilometer: 'Voor mij wordt het de twaalfde keer."

De groep uit Beneden-Leeuwen probeert het hele jaar door kilometers te lopen. Van Tiem: "Eigenlijk kennen we geen winterstop. We lopen kleine afstanden van rond de 20 tot 25 kilometer. Hoe dichter we bij het Vierdaagse feest komen, hoe meer we trainen en hoe groter de afstand wordt. Vaak lopen we in de laatste weekenden twee dagen achter elkaar."

Eén van de laatste trainingen zit erop. Afgelopen zaterdag was er een wandelmars in Wijchen over 30 kilometer. En afgelopen zondag heeft de groep zelf een route uitgezet richting Dodewaard. Cobussen: "We doen het voor de ontspanning. We hebben zondag heerlijk gewandeld en ontbeten bij de Mc Donalds."

Reageer als eerste
Meer berichten