Logo maasenwaalkanter.nl


Daisy van Sommeren: "We kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken." (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Daisy van Sommeren: "We kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken." (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Jeugd bouwt eigen winkelcentrum

  Human Interest

Kinderen uit Boven-Leeuwen van groep 3 tot en met groep 8 voelen zich op 22, 23 en 24 augustus even 'Bob de bouwer' tijdens de Jeugdvakantiedagen. Leefpark het Groenenwoud wordt omgetoverd tot bouwdorp.

Het is zomertijd, de tijd van festivals en evenementen. Maar veel dorpsactiviteiten ván dorpelingen vóór dorpelingen staan op een laag pitje. Tenminste, bijna allemaal. De organisaties van de Jeugdvakantiedagen draaien nu overuren. Zo ook in Boven-Leeuwen. Op 22, 23 en 24 augustus bouwen ruim 120 leerlingen hun eigen hutje, spelen spelletjes en ondernemen activiteiten. Daisy van Sommeren is één van de mede-organisatoren: "In groep 8 ben ik begonnen met bouwen. Daarna ben ik verder gegaan als jeugdvrijwilligster en vervolgens doorgegroeid tot vrijwilligster. Ik vind het vanaf het eerste uur leuk en zou dit niet graag willen missen."

Na een succesvol jubileum in 2016, vindt dit jaar voor de 21e keer het bouwdorp plaats. Dit jaar is het thema 'Ons dorp'. Van Sommeren: "We hebben specifiek voor dit thema gekozen, omdat we in Boven-Leeuwen niet zoveel winkels hebben. Nu bouwen met de jeugd in drie dagen tijd een eigen winkelcentrum. Drie volle dagen voor de basisschoolkinderen boordevol activiteiten.'

Maar voor het zover is, moeten veel voorbereidingen worden getroffen. Er wordt een podium gebouwd, een decor gemaakt en velden afgezet voor de hutjes. Op dinsdag 22 augustus 10.00 uur gaan de kinderen aan de slag met het bouwen van een hutje. Er zijn in totaal 12 velden waarop hutjes worden neergezet. De kinderen worden begeleid door staf of ouders. Na een dag bouwen gaan ze naar huis en woensdagochtend starten ze met het verven van de zelfgemaakte hutjes. 's Middags is er een knutselactiviteit. Van Sommeren: "Omdat er voor de kleuters niets georganiseerd wordt, mogen zij woensdag ook komen knutselen. Daarna gaan de jongste een ijsje eten in het dorp en de bouwers verkopen s avonds eigen gemaakte knutselwerkjes met nep geld. Op donderdag sluiten we de vakantiedagen af. Er heeft dan een zeskamp plaats, de kinderen krijgen een picknickmand mee om in het hutje te lunchen en 's avonds sluiten we af met een bonte avond. Alle ouders mogen dan komen kijken en genieten. Speciaal voor alle kinderen van groep 8 staat ook nog een uitje in de regio op het programma."

Tijdens de vakantiedagen komen ruim 20 vrijwilligers in actie. Van Sommeren: "We zoeken nog jeugdvrijwilligers. We hebben veel hulp nodig want voor elk onderdeel is begeleiding nodig."

Facebookpagina BovenEinds Platform. Aanmelding kinderen of jeugdvrijwilligers via www.onsbep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten