Logo maasenwaalkanter.nl


Mathieu Gremmen en Lia Schiks.
Mathieu Gremmen en Lia Schiks.

De Horst genomineerd voor 'Dorpshuis van het Jaar'

  Human Interest

De finalisten voor de Gelderse verkiezing 'Dorpshuis van het Jaar' zijn bekend. De Horst in Horssen is één van de finalisten die gaat strijden voor 2500 euro én een groot dorpsfeest.

Het was even raar opkijken voor Lia Schiks, beheerster van dorpshuis de Horst in Horssen: "Ik kwam van de week op mijn fiets aanrijden en zag Angelique Krüger van Omroep Gelderland met haar team staan. Ik wist even niet hoe ik moest kijken. Super verrast en super vereerd." In een reeks van in totaal acht afleveringen volgt presentatrice Angelique Krüger de zes finalisten in hun strijd om de titel. Op 24 oktober is de eerste aflevering. Tijdens de laatste, op 12 december, reikt gedeputeerde Bea Schouten de prijs uit aan de winnaar.

Het dorpshuis is genomineerd als finalist om 'Dorpshuis van het Jaar' van de provincie Gelderland te worden. Van de 74 aanmeldingen zijn uiteindelijk 6 dorpshuizen genomineerd. Er is onder meer gekeken naar originaliteit, vernieuwing, de diversiteit van de activiteiten en de gebruikers van het dorpshuis en het enthousiasme. Naast het dorpshuis van Horssen zijn ook de dorpshuizen in Mariënvelde, Lobith, Rheden, Eefde en Beltrum genomineerd.

Trots

Mathieu Gremmen, voorzitter van het bestuur van de Vereniging Dorpshuis, is enorm trots: "Het is als een kers op de taart. Ik ben nog niet zo lang voorzitter en nu al enorm trots op wat iedereen met elkaar bereikt heeft. Het dorpshuis wordt gedragen door 42 verenigingen en alle verenigingen worden automatisch lid van het dorpshuis. Het voordeel hiervan is dat er geen contributie gevraagd wordt en dat de verenigingen tegen een lager tarief het huis kunnen huren. Ik denk dat 95 procent alle verenigingen lid is van Vereniging Dorpshuis." Schiks: "Zowel ouderen als jongere mensen maken gebruik van onze ruimtes. Er zijn dansverenigingen, volleybalclub, kaartclubs, biljartvereniging en koren. Maar ook verenigingen die maar drie of vier keer per jaar gebruikmaken van het dorpshuis. Denk dan aan de toneeluitvoeringen en Splash. Deze maken niet wekelijks gebruik van het dorpshuis maar voor hun jaarlijks evenement is het huis wel een perfecte locatie."

De Horst gaat met z'n tijd mee. Elk jaar proberen ze iets te vernieuwen of aan te pakken. Gremmen: "We hebben 112 zonnepanelen op het dak liggen, we zijn zelfvoorzienend en leven niet van een potje subsidie van de gemeente. Het dorpshuis staat echt in het teken om de maatschappij van Horssen met elkaar in verbinding te brengen."

Betrokken

Gremmen vervolgt: "We hebben ruim vijftig betrokken vrijwilligers. Horssen telt 1700 inwoners en heel veel mensen zijn betrokken bij een vereniging. Naast dat de verenigingen gebruik maken van het dorpshuis, organiseren we zelf ook activiteiten. Denk aan carnaval dat we samen met de carnavalsvereniging organiseren of Horssen In Battle. Deze evenementen zijn zo succesvol dat we ze niet altijd in de zaal kunnen laten plaatsvinden maar uitwijken naar de sporthal. Deze wordt dan helemaal omgetoverd tot een feestzaal en herken je niet meer terug."

Het motto in het dorpshuis luidt 'Alles kan!' Door het jaar heen is het dorpshuis gevuld met verenigingen. Schiks: "Soms krijgen we aanvragen voor feestjes of bijeenkomsten. We proberen dan zo te plannen en te schuiven dat we ook voor hen een plaatsje vrij hebben. Dat tekent onze flexibiliteit."

En wie weet is onder meer die flexibiliteit wel doorslaggevend om de felbegeerde hoofdprijs van 2500 euro te mogen ontvangen tijdens de bekendmaking van Dorpshuis van het Jaar 2017. Gremmen en Schiks zullen nog even geduld moeten hebben.

www.dorpshuisvanhetjaar.nl

Reageer als eerste
Meer berichten