Logo maasenwaalkanter.nl


Het zijn drukke dagen voor Hedy Willems. Zij runt met haar familie een komkommerkwekerij.
Het zijn drukke dagen voor Hedy Willems. Zij runt met haar familie een komkommerkwekerij. (Foto: Stefan Wegdam)

Komkommertijd bij familie Willems

  Human Interest

Het zijn drukke tijden voor familie Willems uit Ewijk. De komkommertelers zorgen voor ruim 1.500.000 komkommers per jaar.

Terwijl het voor de meeste mensen vakantietijd is, ook wel komkommertijd, zijn het drukke tijden voor komkommerteler Hedy en Geert Willems. De familie Willems runt sinds 1984 een komkommerkwekerij. In het begin met de vader van Geert, maar na 2000 heeft de vader het overgedragen en runnen Hedy en Geert het bedrijf samen. Met een omvang van 1 hectare groot, valt de familie onder ambachtelijk telen van het gewas.

Rechte komkommers

Het hele jaar door werkt het echtpaar. Hedy legt uit: "In het voorjaar zetten we de eerste planten in de potten. Deze moeten gespannen en geleid worden. Want iedereen wil rechte komkommers kopen in de winkel, dus daar mag geen afwijking in zitten. Daarna is het een kwestie van onderhouden, verzorgen en daarna kunnen we de eerste oogst gaan snijden. Dit gebeurt twee keer per jaar en vanaf november wordt de kas leeggehaald zodat we het onderhoud aan de machines en het glaswerk kunnen doen. We maken vaak lange dagen en werken 6 tot 7 dagen in de week. Het is flink aanpoten."

24 kitchen

De tuinders zijn geen onbekende in de kwekerij. Zo hebben ze diverse omroepen op visite in de kas gehad en zijn al verschillende keren uitgenodigd voor tv en radio. Willems: "We hebben al diverse keren gekookt bij 24 kitchen in Houten. Ook heb ik drie zomers op rij komkommertips gegeven bij 3fm. We vertellen dan iets over de voeding, teelt, recepten en huishoudelijke tips. Daarnaast is Piet Paulusma drie keer in de kas geweest voor opnames. Dat zijn leuke dingen. Want wij hebben ook veel te maken met de weersomstandigheden. We moeten de kasinstellingen afstellen op de wind, neerslag en zon."

Boek

Naast de drukte van de werkzaamheden in de kas, heeft Hedy onlangs nog een boek geschreven over komkommers. "We hebben een boek ontwikkeld over de komkommer. Daarin hebben we uitgelegd waarom de komkommer gezond is, welke lekkere recepten er zijn en een stukje over de teelt van het product. De consument krijgt op deze manier een duidelijk en compleet beeld van het product. Uiteraard heb ik de recepten zelf uitgeprobeerd en eten en drinken wij veel komkommers. Er zijn zoveel variaties." De komkommers gaan voornamelijk naar Nederland en Duitsland. Grote supermarkten zijn vaste afnemers. De familie ontvangt regelmatig bezoekers. Na de veiligheids- en hygiënemaatregelingen, geven ze rondleidingen, workshops en zelfs kinderfeestjes. Op www.komkommerkwekerijwillems.nl staat meer informatie.

Reageer als eerste
Meer berichten