Logo maasenwaalkanter.nl


Kinderen op hun bouwwerk tijdens Spijkerdag 2016.
Kinderen op hun bouwwerk tijdens Spijkerdag 2016.

Aan de slag met hamer en spijkers

  Human Interest

In Appeltern heeft zaterdag 26 augustus de jaarlijkse Spijkerdag plaats. Alle basisschoolleerlingen uit het dorp zijn welkom om hun timmerkunsten te vertonen.

De Spijkerdag is op het grasveld bij de Gravin van Rechterenschool. De organisatoren Jessica Bogaerts, Tamara Mulders, Els Timmerman en Lara van de Hoef zijn tot in de puntjes voorbereid. Van de Hoef: "Het is misschien opvallend dat juist vier vrouwen in de organisatie zitten van de Spijkerdag maar dat is geen bewuste keus. Wij zitten in de organisatie van het Platform Appeltern en houden ons specifiek bezig met het thema Jeugd. De Spijkerdag is één van de activiteiten die we organiseren voor de jeugd van Appeltern."

Ooit is het allemaal begonnen vanuit een buurtvereniging. Dat is doodgebloed en nu heeft het dorpsplatform de organisatie van het evenement opgepakt. "In 2016 was het een groot succes in het dorp. In dat eerste jaar waren er dertig kinderen actief. We verwachten dit jaar minstens zoveel aanmeldingen. Het dorp telt ongeveer 80 kinderen. Vorig jaar waren er heel veel kinderen die achteraf pas hoorden dat er een Spijkerdag was georganiseerd. Dat vonden ze jammer want ze hadden graag willen meedoen. Nu weten ze ervan en verwachten we veel aanmeldingen. Het is bedoeld voor álle basisschoolleerlingen uit Appeltern. Natuurlijk mogen broertjes en zusjes ook meedoen. Het is voor iedereen die het leuk vindt om te timmeren." Het materiaal heeft de organisatie gesponsord gekregen. In het dorp wonen veel handige mensen die thuis hout, pallets en spijkers hebben liggen die de kinderen tijdens het evenement mogen gebruiken.

De deelnemers komen om 10.00 uur bijeen op het grasveld. Vervolgens wordt de groep in kleinere groepjes ingedeeld en gaan ze aan de slag. Van de Hoef: "Alle kinderen brengen hun eigen hamer mee. Kinderen onder de 6 jaar gaan onder begeleiding aan de slag. In de ochtend is het voornamelijk bouwen. Daarna krijgen ze allemaal een broodje knakworst en in de middag kunnen ze hun bouwwerk versieren, spelletjes doen of springen op het springkussen. Er moet vooral een ongedwongen sfeer zijn, waarbij gezelligheid centraal staat. Het doel is we met z'n allen wat aan het maken zijn en eens wat anders aan het doen zijn dan school. In het dorp vinden nog niet veel jeugdevenementen plaats maar daaraan wordt hard gewerkt!" Rond 16.00 uur kunnen de ouders de bouwwerken komen bewonderen. Ook heeft dan een barbecue plaats. Kinderen betalen 5 euro, ouders die willen deelnemen aan de barbecue (exclusief drank) 7,50 euro. Meer info en aanmelding via

www.mooi-appeltern.nl

Reageer als eerste
Meer berichten