Logo maasenwaalkanter.nl


Cilia Reuvers in haar perengaard. "Het is nu even rustig maar in september beginnen we met de pluk." (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Cilia Reuvers in haar perengaard. "Het is nu even rustig maar in september beginnen we met de pluk." (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Werken tussen de koeien én peren

  Human Interest

Het wordt de Nederlandse boer niet altijd makkelijk gemaakt. Veranderende wet- en regelgeving vragen veel van de agrariërs. Maar veel zelfstandige ondernemers zijn flexibel en zoeken naar nieuwe mogelijkheden. In de zomerreeks 'Een kijkje in de keuken van…' deze week Cilia Reuvers uit Altforst.

Het is momenteel rustig voor de 49-jarige fruitteler. Het dunnen van de peren zit er net op en de pluk begint in september. Cilia Reuvers heeft samen met man Cor van Wijk een melkveebedrijf én een fruitgaard: "Dat is altijd mijn passie geweest. Thuis ben ik in het fruit opgegroeid. Daarna ben ik via de bedrijfsverzorging mezelf gaan specialiseren in peren. En dat bleek helemaal mijn ding te zijn. In 2009 ben ik thuis begonnen met het telen van fruit: 4,5 hectare Conference en 2,5 hectare Sweet Sensation."

De taken zijn thuis duidelijk verdeeld. Cilia verzorgt de perengaard en Cor de 70 melkkoeien. En desgewenst helpen ze elkaar met allerlei hand- en spandiensten: "Als het op de boerderij druk is, dan help ik even mee met het melken of het verzorgen van het jongvee. En andersom, als het pluktijd is, dan helpt Cor mij mee met bakken klaarzetten. We vullen elkaar mooi aan."

De zeven hectaren peren worden het hele jaar door verzorgd. Reuvers: "De snoei begint al als het blad eraf is en dat start rond december. Omdat ik niet 5 dagen in de week werk, duurt het snoeien ongeveer tot april. Daarna gaan we door naar het gewas beschermen en blad voeden. Voedingsmiddelen als ureum, magnesium en kalium worden aan de bomen toegevoegd door middel van een druppelinstallatie. Ook mest in vloeibare vorm druppelen we aan de boom. Daarnaast moeten we in het voorjaar opletten voor vorst. Als er vrucht in de boom zit en er wordt vorst voorspeld, gaan we beregenen. Op deze manier proberen we de vrucht te beschermen. Daarna komt er een periode van toppen. De takken worden vastgezet zodat ze niet afbreken en dan het uitdunnen. We zitten dan in juli. Dan één maandje rust en dan in september gaan we aan de pluk beginnen."

Reuvers heeft het er maar druk mee. Ondertussen heeft ze ook nog een gezin van 3 kinderen, runt ze het huishouden en probeert ook nog te sporten: "Het is een solistisch beroep. Dat is wel jammer. Daarom probeer ik altijd twee keer per week te tennissen."

Het echtpaar hebben drie jongens: Koen (1996), Siem (1999) en Gijs (2001). Zoals het er nu naar uit ziet, is er nog geen bedrijfsopvolger. Reuvers: "Koen is loonwerker in hart en nieren. Hij kan wel melken maar dat is niet zo zijn ding. Siem is de bakkersopleiding aan het volgen en Gijs gaat de mode in. Maar je weet nooit hoe het zal lopen..."

Reageer als eerste
Meer berichten