Logo maasenwaalkanter.nl


Kapelaan Sunny Philip Ellickal verlaat het gebied van Maas en Waal en gaat terug naar India. (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Kapelaan Sunny Philip Ellickal verlaat het gebied van Maas en Waal en gaat terug naar India. (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Afscheid van kapelaan Sunny

  Human Interest

Als er in de geloofsgemeenschap van West Maas en Waal één vrolijke man is met een brede glimlach, dan is dat wel kapelaan Sunny Philip Ellickal. De missionaris moet de gemeente echter verlaten. Ter gelegenheid van zijn afscheid heeft zondag 24 september een viering plaats in de kerk van Beneden-Leeuwen. Vier dagen later neemt hij het vliegtuig terug naar India.

Ellickal werd geboren in het zuiden van India in 1969. Hij wist al snel dat het seminarie voor hem was weggelegd: "Het geloof heeft me altijd getrokken. Thuis was ik met vier zussen en twee broers. De oudste broer zorgt voor mijn ouders, mijn zussen werken als verpleegkundigen in ziekenhuizen. Ook mijn jongste broer werkt voor een geloofsgemeenschap. Zorgen zit bij ons in de familie."

In 2000 werd Ellickal in India gewijd tot priester. Na zijn priesterwijding, heeft de altijd goedlachse Ellickal buiten zijn geboorteprovincie gewerkt. In India worden meerdere (streek)talen gesproken en Ellickal is zich daarin gaan verdiepen. "Ik vind taal erg ingewikkeld maar communicatie is één van de belangrijkste onderdelen van mijn vak. Dat dien je goed te kunnen om met de mensen in contact te komen." In 2005 bracht bisschop Hurkmans een bezoek aan India. Ellickal was toentertijd aangesloten bij een organisatie die parochies en geloofsgemeenschappen over de hele wereld ondersteunt en helpt. Van het een kwam het ander en in november 2006 kwam Ellickal aan in Nederland. De eerste twee jaar heeft hij gewerkt in Eindhoven. Hij volgde een inburgeringscursus in Vught en vervolgens werd Maas en Waal zijn standplaats.

"Normaal gesproken vertrekt een priester na drie jaar naar een andere parochie. Ik denk dat de mensen erg tevreden over mij waren want ik heb maar liefst acht jaar de mensen hier mogen dienen. Het gebied van Maas en Waal vind ik prachtig. De rivieren en dijken maken de omgeving mooi en de mensen maken het dorp mooi."

Hij heeft weinig last van heimwee. "Moderne communicatiemiddelen als Whatsapp en Skype maken de wereld kleiner. Ook ging ik elk jaar één maand terug naar familie."

Ellickal is altijd op zoek naar uitdagingen. Door zijn werk als missionaris wist hij bij aankomst in Nederland al dat hem maar 10 jaar de tijd werd gegeven om zijn functie uit te oefenen. "Na tien jaar moeten we weer terug naar ons eigen land. Als ik terug ben in India ga ik aan de slag als financieel administrator van ons bezinningscentrum. Daarna wil ik graag weer uitgezonden worden naar een ander land om mensen en een parochie te helpen. Dat geeft mij de uitdaging in mijn vak."

(tekst: Hanneke Hoefnagel)

Reageer als eerste
Meer berichten