Logo maasenwaalkanter.nl


 Pastoraal medewerker Roman Gruijters. (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Pastoraal medewerker Roman Gruijters. (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Neem iemand mee naar Kerkproeverij

  Human Interest

De parochie H. Franciscus en H. Clara in Druten houdt tijdens Open Monumentendag zondag 10 september een zogeheten Kerkproeverij. Gelovigen en niet gelovigen zijn welkom om de sfeer en inspiratie van de kerk te ervaren.

Druten - Wie proeverij zegt, denkt aan eten en drinken. Maar zondag 10 september staat een bijzondere proeverij op stapel als de Drutense Ewaldenkerk voor álle belangstellenden de deuren opent. Pastoraal medewerker Roman Gruijters draagt samen met het pastoraal team zorg voor de organisatie: "Tijdens de Kerkproeverij hebben we als doel dat al onze parochianen iemand meenemen naar de kerk. Ze kunnen dan in contact komen met de geloofsgemeenschap. Kerkgangers kunnen de bezoekers laten zien wat hen inspireert."

Er heeft op deze zondag vanaf 10.00 uur een speciale viering plaats. Onder het motto 'Maak mij tot een instrument van Uw vrede' wil de kerk laten zien waar ze voor staat. Gruijters: "Wij nodigen mensen uit om naar de kerk te komen. Ze zijn altijd welkom maar deze zondag is het expliciet. We starten een nieuw werkjaar én het is Open Monumentendag. Dat zijn mooie bijkomstigheden. Na de viering zijn alle mensen welkom om in het parochiehuis koffie te komen drinken met een hapje. Op deze manier geven we letterlijk vorm aan de proeverij."

Na de zondagsmis is de kerk in het kader van Open Monumentendag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Ook is dan een tentoonstelling te bezichtigen. Gruijter: "Wim Kattenberg heeft een expositie samengesteld over kloosterorden en kloosters in het Land tussen Maas en Waal. De expositie laat de invloed van de kloosterorden in de Middeleeuwen zien. In de periode 1200 tot 1600 bloeide in onze streek het kloosterleven en dat drukte een stempel op de katholieke identiteit van de lokale gelovigen. Er werd destijds door de kloosters een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het onderwijs, armenzorg, ziekenzorg en algemene welvaart in de regio. Het belooft een bijzondere tentoonstelling te worden waarbij we iets leren van onze lokale geschiedenis."

De fusieparochie wil graag de visie nastreven van de heilige Franciscus en heilige Clara. "Franciscus vertelt ons dat we toenadering moeten zoeken naar andere. Niet alleen medegelovigen maar ook andere gelovigen en dieren. We dienen hen te omarmen met de liefde vanuit de Heer. Door deze Kerkproeverij te organiseren, willen we dit uitstralen. Clara vond dat ook vrouwelijke gelovigen betrokken moesten worden bij de geloofsgemeenschap en dat zij daarin een eigen plek kregen."

www.parochiefranciscusenclara.nl

Reageer als eerste
Meer berichten