Logo maasenwaalkanter.nl


Jonge spruiten van berken en zaailingen kunnen de heide verstikken. Boswachter Lydie van Santen helpt de schaapskudde een handje, “maar de dieren doen dat veel beter dan ik." Meer info: www.boswachtersblog.nl/Rivierengebied (Foto: Corine van Dijk)
Jonge spruiten van berken en zaailingen kunnen de heide verstikken. Boswachter Lydie van Santen helpt de schaapskudde een handje, “maar de dieren doen dat veel beter dan ik." Meer info: www.boswachtersblog.nl/Rivierengebied (Foto: Corine van Dijk)

Jonge boswachter 'waakt' over de heide

  Human Interest

De heide bloeit en hoe! De paarse hei trekt deze weken veel fietsers en wandelaars naar Alverna en de Hatertse en Overasseltse vennen. Wie door het gebied struint staat er niet bij stil, maar die bloei komt er niet zomaar. "De hei doet kneiterhard haar best."

Wijchen - Lydie van Santen snuift tevreden de geur van het ven op. "Dit roept vakantieherinneringen uit m'n jeugd op." Die jeugd is niet zo lang geleden. Met haar 29 jaar is Lydie niet alleen een nieuwe maar ook jonge boswachter van Staatsbosbeheer. Sinds een maand is het Rijk van Nijmegen-zuid en het natuurkampeerterrein Groesbeek haar werkplek. Ze begroet wandelaars, hardlopers en hondenuitlaters op haar pad en beantwoordt vragen. "Dat is onze taak als boswachter, publiek uitleg geven over wat we doen en waarom we het doen." Als kind droomde Lydie niet van een baan als boswachter. Ze volgde een groene lerarenopleiding, maar het klaslokaal was niets voor haar. Buiten leren en lesgeven wel. Haar passie voor mensen en ervaring als gids in Lapland hielpen toen ze na een verblijf in het buitenland in Nederland aan de slag wilde.
Lydie twittert en blogt over haar werk, plaatst foto's op Instagram en laat de auto die ze tot haar beschikking heeft het liefst staan. Met een lach: "Ik stap graag op de mountainbike. M'n collega's kijken me weleens gek aan, maar dit zal ook wel bij de jonge generatie horen."

De nieuwe boswachter is haar gebied nog volop aan het verkennen. Ze geniet, maar maakt zich ook boos over wat haar in korte tijd opviel: de grote hoeveelheid afval die mensen dumpen. "Ongelofelijk, als we ergens een slagboom openlaten is het raak. Onlangs nog een complete koel-vriescombinatie!"

Uitkijkend over de paarse vlakte legt Lydie uit dat de paarse pracht in Alverna en omgeving nog kwetsbaar is en hulp nodig heeft. Ze ontdekt soorten die de hei kunnen verstikken: mossen, grassen, Amerikaanse vogelkers, braamstruikjes en jonge dennen en berken. Lydie trekt wat jonge spruiten uit de grond, "maar gelukkig kan onze schaapskudde dat veel beter." De dieren begrazen de heide om te voorkomen dat het bos terugkeert en de vennen uitdrogen. "Dat is de reden dat een deel bos in 2013 omgevormd is naar heide. Zo blijven hier unieke planten en dieren die afhankelijk zijn van de vennen behouden."

In de nabije toekomst wil Staatsbosbeheer meer activiteiten ontwikkelen in het gebied. Wandelingen om de vennen te beleven, maar ook wildexcursies. Lydie stapt op haar fiets en gaat naar de volgende afspraak. "Binnen helaas, dat hoort er ook bij."

instagram: boswachter_lydie, twitter: @BoswachterLydie

www.boswachtersblog.nl/Rivierengebied

Reageer als eerste
Meer berichten