"Normaal duurt een partij drie of vier uur. Met sneldammen maximaal twintig minuten en speel je vier of vijf partijen op één avond." Harrie Verploegen, penningmeester en voorzitter van de vereniging, kijkt geslaagd terug op het damtoernooi. "Ruim tachtig deelnemers deden mee." (Foto: Hanneke Hoefnagel)
"Normaal duurt een partij drie of vier uur. Met sneldammen maximaal twintig minuten en speel je vier of vijf partijen op één avond." Harrie Verploegen, penningmeester en voorzitter van de vereniging, kijkt geslaagd terug op het damtoernooi. "Ruim tachtig deelnemers deden mee." (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Geslaagd sneldamtoernooi

  Sport

Wamel - Voor de 40e keer vond in Wamel eind december het sneldamtoernooi plaats, georganiseerd door Damvereniging Slagvaardig.

Om maar gelijk verwarring te voorkomen. Met sneldammen is het niet de bedoeling om zo snel mogelijk al de stenen weg te spelen. Anton Janssen, organisator van het toernooi, legt uit: "Vaak wordt deze fout gemaakt als het gaat over sneldammen. Met sneldammen is het de bedoeling om een partij in tien minuten uit te spelen. Dat wil zeggen dat elke speler maximaal tien minuten denktijd krijgt per partij om te proberen om te winnen. Dus één partij duurt maximaal twintig minuutjes en dan kunnen de deelnemers vijf á zes partijen op een avond spelen."

Dammers uit heel Nederland

Janssen: "Wij waren de eerste vereniging die dit toernooi hadden georganiseerd. Ondertussen zijn er meerdere toernooien in het land. Een aantal jaar geleden hadden we 120 deelnemers. Dat is veel en waren we heel blij mee. Dit jaar speelden dammers mee uit Tilburg, Lunteren, Gorinchem, en Ochten. Vanuit onze vereniging deed Aart van Zoelen mee."

Aart is met zijn 24 jaar de jongste deelnemer van het toernooi. Voor de tweede keer durfde hij de strijd aan: "Het damspel is met de paplepel erin gegoten. Van jongs af aan speel ik het al. Als jeugdlid heb ik anderhalf jaar mee gespeeld bij Slagvaardig en nu als senior. Het mooie van het sneldammen is dat alle kansen weer open staan. Je hebt minder tijd om na te denken en rekenen. Je moet meer op positie gaan spelen. De wat mindere spelers kunnen op deze manier meer kans maken om hoger op de rang te komen. Ik vind het belangrijk dat de damsport goed gepromoot wordt. Ook is het een avondje uit. Het is vooral gezellig."

'Dambord te traag'

Van Zoelen snapt goed waarom de sport niet populair is bij de jeugd: "De jeugd interesseert zich vooral in voetballen of digitale games. En ruim twee uur naar een dambord kijken gaat niet snel genoeg voor hen. Het is erg jammer, omdat het spel veel uitdaging biedt."

'Geslaagd toernooi'

Harrie Verploegen, penningmeester en voorzitter van de vereniging, kijkt geslaagd terug op het damtoernooi. Het was volgens hem een mooie dag. "Ruim tachtig deelnemers deden er mee met het toernooi. Vaak gaat het hen niet eens om de winst, maar om de gezelligheid en een lekker potje dammen. Normaal duurt een partij drie of vier uur. En met maximaal twintig minuten, speel je vier of vijf partijen op een avond."

Meer berichten