De Veldduivels 'on tour'. De club bestaat officieel 5 jaar, met 12 jaar ervaring. (Foto: Archief MC  De Veldduivels)
De Veldduivels 'on tour'. De club bestaat officieel 5 jaar, met 12 jaar ervaring. (Foto: Archief MC De Veldduivels) (Foto: MC De Veldduivels)

Eerste lustrum De Veldduivels

  Sport

Winssen - Motorclub De Veldduivels uit Winssen vierde dit jaar haar eerste lustrum, maar heeft al twaalf jaar ervaring. Hoe dat kan? Simpel: de club is officieel opgericht op 27 maart 2013. De motorliefhebbers toeren echter al samen sinds 2001.

Leo van Haalen vertelt namens De Veldduivels: "Motorclub De Veldduivels is met carnaval ontstaan. Op het eindfeest van carnaval 2000 zaten verschillende leden van buurtvereniging De Plakkers bij elkaar. Onder het genot van een pilsje hadden ze het erover dat het wel lang duurde voor het weer carnaval zou zijn. Ze zochten naar activiteiten voor de tussenliggende maanden. Motorrijden, dat idee sloeg aan. Een jaar later reed een groepje motorliefhebbers gezamenlijk een toertocht met Hemelvaart. Dat zijn ze blijven doen. Ze breidden het aantal tochten in 2002 uit en steeds meer motorrijders sloten zich bij de groep aan. Op 27 maart 2013 is Motorclub De Veldduivels officieel een vereniging geworden. Het eerste lustrum is net voorbij."

Het seizoen is weer begonnen. Dat betekent voor De Veldduivels in ieder geval elke eerste zondag van de maand een toerrit, weekendjes weg, motorevenementen om te bezoeken, kortom, redenen genoeg om de 'fiets' uit de schuur te halen. "Het is niet verplicht aan alle toerritten deel te nemen, maar we zien onze leden natuurlijk graag op de motor meerijden. Vanwege de gezelligheid en omdat we met z'n allen de vrijheid en het plezier van de motorsport willen uitdragen. We kennen weinig verplichtingen bij de club, maar er zijn regels waaraan iedereen zich moet houden. Die hebben met veiligheid te maken, want veiligheid gaat boven alles. Motorrijden in een groep vereist samenwerking en een goed oog voor medeweggebruikers."

Nu de pekel van de wegen is, verzamelen De Veldduivels zich elke eerste zondag van de maand om 9.45 uur. Elke toerrit start bij het welbekende bankje. Het bankje aan de Begijnenstraat in Winssen, vlakbij de Koningstraat. "Een herkenbaar en praktisch startpunt. Deze buurt vormt de bakermat van de club, bovendien is het hier meestal niet erg druk. We kunnen hier op zondagochtend wel met twintig motoren staan. De kans dat de Begijnenstraat daardoor in de fileberichten terechtkomt, is vrij klein."

Motorclub De Veldduivels telt inmiddels meer dan zestig leden. Tussen het jongste en het oudste lid zit zo ongeveer vijftig jaar leeftijdsverschil. "Motorrijden is een geweldige hobby, voor jong en minder jong. Het is heerlijk om door binnen- en buitenland te toeren. We zorgen altijd voor mooie routes, over landelijke wegen als het kan. Het gaat bij ons niet om pure snelheid, maar om het plezier van het rijden. Dat staat voorop."

 

Meer berichten