Annie (rechts op de foto) en Francien hebben er zin in. Nog een paar dagen en dan mogen ze weer. Dan wandelen ze vier dagen tussen duizenden andere deelnemers door Nijmegen en omstreken. De Via Gladiola wacht. Maar eerst door het gezellige Bemmel, door thuishaven Wijchen, langs Groesbeek en Mook.
Annie (rechts op de foto) en Francien hebben er zin in. Nog een paar dagen en dan mogen ze weer. Dan wandelen ze vier dagen tussen duizenden andere deelnemers door Nijmegen en omstreken. De Via Gladiola wacht. Maar eerst door het gezellige Bemmel, door thuishaven Wijchen, langs Groesbeek en Mook. (Foto: )

Wijchense gaat voor 22e Vierdaagsekruisje

  Sport

Wjichen - Annie Janssen uit Wijchen is verknocht aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ze verschijnt volgende week dinsdag voor de tweeëntwintigste keer aan de start.

In 1985 liep ze voor het eerst mee, met haar dochter. Annie: "Mijn dochter werd dat jaar 12 en wilde graag deelnemen aan de Vierdaagse. We hebben samen de dertig kilometer gelopen. Een jaar later volgde de veertig."

Het Vierdaagsevirus nestelde zich in Annies hart. Niet dat de liefde beperkt is gebleven tot Nijmegen. "Ik heb een aantal jaren niet in Nijmegen gelopen, maar wel elders in het land. In Diever bijvoorbeeld, Doetinchem, Raalte en Apeldoorn. Als ik met de kleinkinderen naar de Vierdaagse van Nijmegen ging kijken, bleef het toch kriebelen. Ik kon niet te lang aan de kant staan, want dan wilde ik zelf meedoen."

Inmiddels is Annie alweer jaren van de partij bij het grootste wandelevenement van de wereld. "Ik mag dertig lopen, dat is leuk. Het is gezellig onderweg. Ik wandel samen met mijn vriendin Francien. Zij is ook een ervaren deelneemster, ze doet voor de achttiende keer mee. We wandelen elke week, zo blijven de juiste spieren in conditie."

Annie roemt de sfeer van de Nijmeegse Vierdaagse. "De dag van Wijchen is natuurlijk een thuiswedstrijd. De intocht op de Sint Annastraat, de Via Gladiola, is ook fantastisch. De mensen zijn zo aardig, ze juichen en klappen. Ze dragen je bijna over de finish."
Als ervaren wandelaar heeft Annie nog wel wat tips voor Vierdaagselopers: "Zorg voor goed schoeisel en goede sokken. Blijf voldoende eten en drinken, de motor heeft brandstof nodig. Draag bij zonnig weer een hoofddeksel. Zelf neem ik bij nat weer altijd een extra paar sokken mee, zodat ik droge aan kan doen als dat nodig is. Ik hoop op een graadje of 21, 22. In ieder geval heb ik liever warmte dan nattigheid. De belangrijkste tip van allemaal: geniet! Laat je meevoeren door de aanmoedigingen van het publiek, ervaar de verbroedering. De onvergelijkbare sfeer, die maakt de Vierdaagse van Nijmegen uniek!"

De Nijmeegse Vierdaagse begint dit jaar op dinsdag 17 juli en eindigt op vrijdag 20 juli. De eerste dag gaan de lopers de Betuwe in, op dag twee door Wijchen en Beuningen, de derde etappe voert over de Groesbeekse heuvels en op dag vier trekt het legioen door Cuijk richting Via Gladiola.

Meer berichten